06 Ocak 2000 22:00

Cumartesi annelerinin filmi

1976 ve 1980 yılları arasında Arjantin'de en az 25 bin insan faşist cunta tarafından 'kaybedildi'. Bu insanların bir kısmı işkence tezgâhlarında, bir kısmı da okyanusa bırakılarak "ölüm uçuşlarında" yok edildi.

Paylaş
Cumartesi annelerinin filmi
1976 ve 1980 yılları arasında Arjantin'de en az 25 bin insan faşist cunta tarafından 'kaybedildi'. Bir kısmı işkence tezgâhlarında yaşamını yitiren bu insanların bir kısmı da metrelerce yükseklikten okyanusa bırakılarak "ölüm uçuşlarında" yok edildi.
Bugün gösterime giren Garage Olimpo filmi, cunta döneminde öldürülenlerin ve onların katillerinin yakasına yapışan annelerinin hikâyesini anlatıyor.
Kendisi de cunta tarafından 1977 yılında, henüz 20 yaşındayken yurdundan edilen Marco Bechis'in yönettiği film, aralarında Cannes, Havana ve Selanik film festivallerinin de bulunduğu bir dizi yarışmada ödüle layık görüldü.
Yönetmen Bechis, halkının acılarını anlatırken, Hollywood sinemasının çok sevdiği şiddet sahneleri sayesinde pirim yapmamayı ahlaki bir kaygı olarak taşıdığını belirtiyor. Bechis, Hollywood devlerinin üzerinden çokça para kazandığı "normal insanların nasıl birer canavara dönüştüğü" ya da "ideolojilerin insanların iç dünyalarını nasıl etkilediği" gibi yüzeysel konulara girmemeye özen gösterdiği ifade ediliyor.
Antonella Costa'nın canlandırdığı 19 yaşındaki Buenos Airesli öğretmen Maria siyasi faaliyetler yürütmektedir.
Annesi Diane (Dominique Sanda) ile birlikte yaşamatadır. Maria, pilot giysili kişiler tarafından kaçırılır ve ünlü işkencehane Olimpo Garajı'na götürülür. Maria burada sevgilisi Felix'in kendisine ihanet ettiğini fark eder. Garajın kapısın dışında, "gerçek yaşam" devam etmektedir... İtalya'da sinema yapan Bechis'in kısa metrajlı çalışmaları da bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

Devlet ne işe yarar!

SONRAKİ HABER

PKK'de ayrışma resmileşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...