06 Ocak 2000 22:00

Devlet ne işe yarar!

Devlet, deprem bölgesinde "hayatı normalleştirme" gerekçesiyle yaklaşık 200 bin kişiye verilen yemek dağıtımı ve diğer yardımları bayramdan sonra kesmeyi planlıyor.

Paylaş
Devlet ne işe yarar!
Muzaffer Özkurt
İşsizlik ve kalıcı konut konusunda hiçbir girişimde bulunmayan devletin, "hayatı normalleştirme" gerekçesiyle yaklaşık 200 bin kişiye verilen yemek dağıtımına bayramdan sonra son vermeyi planladığı belirtiliyor. Kısa süre önce, deprem çadırlarında kullanılan elektriğin parasının tahsil edilmesi gündeme getirilmişti, sağlık hizmetleri ve ilaç ise zaten uzun süredir paralı. Depremzedeler, "Devlet böyle bir durumda vatandaşına yardım etmeyecekse ne zaman yardım edecek?" diye soruyor.
Devlet, evleri yıkılan depremzedelerin önüne ilerisi için umut verici bir plan koymayıp, dağılan evleri toparlamak ve çocukların geleceğini kurtarmak yönünde hiçbir girişimde bulunmazken, kendisine 'yük' olarak gördüğü harcamaları kısarak, hatta ortadan kaldırarak hayatı 'normal'leştirmeye çalışıyor.
200 bin kişi yemek yiyor
Şu anda, Kızılay'ın verdiği bilgiye göre, Kaynaşlı'da 5000, İzmit'te 29 bin 400, Yalova'da 6537, Gölcük'te 40 bin 535, Adapazarı'nda 11 bin 500, Bolu'da 27 bin ve Düzce'de 31 bin kişi bu yemek yardımından yararlanarak, yaşamını sürdürmeye çalışıyor. İşsizliğin çığ gibi büyüdüğü bu bölgelerde insanlar hayatlarını idame edebilecek bir kaynaktan yoksunlar. Soğuk, hastalık ve daha birçok zorluklara göğüs gererek yaşamak zorunda kaldıkları çadırları ile dağıtılan yemeklerin bu insanları yaşama bağlayan en önemli unsurlar olduğu düşünüldüğünde, yemeğin kesilmesi ile yetkililerin iddia ettiği gibi hayatı normalleştirmekten çok, depremzedelerin tam bir karabasana itilmesi söz konusu.
Fiyatlar abartılı
"Normalleşme" iddiasından hareketle depremzedelere dağıtılan yemeğin kesilmesi gerektiğini söyleyenlerin açıkladığı fiyatlara göre, yaklaşık 50 bin kişiye yemek dağıtan taşeron firmalar kişi başına 2.2 dolar alıyor. Kızılay ise yemeği 1.4 dolara yapıyor. Depremzedeler, dağıtılan yemekleri göstererek bu miktarı çok yüksek buluyorlar.
Geçtiğimiz hafta içinde Kocaeli bölgesinde görevli bir valinin yerel televizyona yaptığı açıklamada 'Şeker bayramı sonrası yemek kesilecek' denmesi ise depremzedeleri gelecek kaygısına ve 'Peki şimdi ne yapacağız?" şeklinde sorular sormasına neden oldu.
Kocaeli Valiliği Basın Merkezi, gazetemize yaptığı açıklamada, yemek yardımının devlete çok büyük miktarlarda "yük" getirdiğini, bu yükü devletin kaldırmasının imkânsız olduğunu ve bir şekilde 'hayatın normalleşmesi' için bu yemek kesme olayının gerçekleşmesi gerektiğini iddia etti. Basın Merkezi, ayrıca bu konu ile ilgili olarak Başbakanlık'a teklifte bulunulduğunu da dile getirdi.
Öneri valilikten geldi
Bu sözler üzerine Kocaeli Valisi Kutluay Öktem'e, valilik olarak ve ilerisi için ne düşündüklerini sorduk. Öktem, depremzedelere verilecek yemeğin kesilmesi ile ilgili olarak Bölge Valiliği ve Kolordu Komutanlığı'nın Başbakanlık'a bir teklif verdiğini söyledi. "Prefabrik evler için hak sahibi olan vatandaşlar buralara yerleşti. Bunun haricinde çadırda kalanlar korkularından dolayı kalıyorlar" diyen Vali Öktem, bu konuda değerlendirme yaptıklarını ve elde ettikleri sonuçları Başbakanlık'a ileteceklerini söyledi.
Önkoşulsuz kesilecek
Yemeğin bir tarihte kesileceğini ancak bu tarihin henüz belli olmadığını kaydeden Öktem, Başbakanlık'ta da bu konuda netleşmiş, kesinleşmiş bir kararın olmadığını iddia etti. "Yemek belli bir tarihte kesilecek, bu konuda netiz" diyen Öktem'e yönelttiğimiz, "Yemek dağıtımının kesilmesi için aradığınız belli koşullar var mı?" şeklindeki soruya aldığımız cevap şu oldu: "Belli bir koşul aramıyoruz. Kesilecek dendiğinde kesilecek ve bu süre belli değil."
Devlete yük oluyormuş!
Vali Öktem, bu cevabın arkasından şöyle devam ediyor: "Devletin böyle bir ağır yükü taşıması mümkün değil. Vatandaşın normal hayata geçmesi önemli. Toplumsal, psikolojik ve ekonomik olarak bu normalleşmenin gerçekleşmesi gerekiyor." Hayatın normalleşmesi için bu gerekçeleri öne süren Öktem'e işsizlik açısından ne yaptığını soruyoruz.
İşsizliği umursamıyorlar
Öktem bu soruya da şu cevabı veriyor: "Bu konuda işsizlik konusunda yapılan özel bir şey yok. Devlet tarafından alınan önlemler var. Sanayi, küçük ve orta ölçekli ticaret yerleri toparlanacaktı. Bundan sonra da işsizlik problemi kalmayacaktır."
Devletin aldığı önlemlerin yeterliliğini ise işten atılan binlerce işçi ve sürekli yürüyüş yaparak haklarını isteyen Gölcük esnafı gösteriyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Yeni bir soğuk hava dalgası geliyor
Yurdu etkisi altına alan kar yağışı birçok ilde, köylerle ulaşımı engelliyor. Kayseri'de önceki gün başlayan ve zaman zaman devam eden kar yağışı ulaşımı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Kayseri'nin Sarız, Pınarbaşı, Yahyalı, Develi, Tomarza ve Akkışla ilçelerinde halen 142 köy ile ulaşım sağlanamıyor.
Okullar tatil edildi
Karadeniz'de etkisini sürdüren kar yüzünden kapanan toplam 463 köy yolundan 310'u ulaşıma açıldı. Samsun'un Asarcık, Havza ve Ladik, Ordu'nun Akkuş, Gürgentepe ve Kabadüz ilçelerinde okullar 11 Ocak gününe kadar tatil edildi. Ordu'da ise Mesudiye, Gölköy, Gürgentepe, Aybastı, Çamaş ve Akkuş'a bağlı 29 köy yolunda hâlâ ulaşım sağlanamıyor. Sinop'ta 14, Amasya'da da 19 köy yolunun ulaşıma açılmasına çalışılıyor. Sivas ve Tokat'ta merkez ve ilçelerde ulaşımı kesilen 555 köy yolundan 215'i açıldı.
Hakkâri beyaza büründü
Hakkâri ve ilçelerinde 3 gündür devam eden yağış sonucu kar kalınlığı 1 metreye ulaşırken, bölgede 150 dolayında yerleşim birimiyle irtibat kesildi. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle Konya'nın Doğanhisar, Sarayönü, Karapınar, Güneysınır ve Halkapınar ilçeleriyle bağlı belde ve köyleri ile Kütahya'nın Domaniç ilçesinde okullar 3 gün süreyle tatil edildi.
Bayramda kar yağacak
Bu arada, Türkiye'nin bu geceden itibaren Balkanlar'dan gelen yeni bir soğuk ve yağışlı havanın etkisine gireceği, ramazan bayramı süresince kar yağışı beklendiği bildirildi. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Türkiye, bu geceden itibaren Balkanlar'dan gelen yeni bir soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girecek.
ÖNCEKİ HABER

Bayrak ve Taşanlar'ın

SONRAKİ HABER

Cumartesi annelerinin filmi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...