05 Ocak 2000 22:00

Ziraat Bankası'nda özelleştirme hazırlığı

Ziraat Bankası özelleştirme amaçlı yeniden yapılandırılıyor. Genel Müdür Tunaboylu, bankanın anonim şirket haline getirilerek bir kısmının satılması için hazırlıklara başladıklarını bildirdi.

Paylaş
Ziraat Bankası'nda özelleştirme hazırlığı
Ziraat Bankası Genel Müdürü Osman Tunaboylu, bankanın yeniden yapılandırılması konusundaki çalışmaların hızla devam ettiğini bildirdi. Ziraat Bankası'nın özelleştirme amaçlı yeniden yapılanması çalışmalarının hızla sürdüğünü belirterek, "Bankamızın yeniden yapılanması konusundaki çalışmaların temelini, özerkleştirilmesi ve anonim şirket haline getirilerek bir kısmının halka açılması oluşturmaktadır" dedi. Tunaboylu, banka personelinin özel hukuk hükümlerine tabi personel rejimi statüsüne kavuşturularak, özlük haklarının artırılması konusundaki girişimlerin de devam ettiğini belirterek, "Bu yapısal düzenlemeler sonucunda bankamızın, özelleştirilmesini sağlayacak ve hızlandıracak bir hukuki statüye sahip olması sağlanmış olacaktır" diye konuştu.
Çiftçiye destek yok
Ziraat Bankası çiftçiye destek sağlama amacı ile kurulmuş ve kâr amaçlı bir banka değilken IMF'nin stand-by için şart koştuğu "tarım reformu", sonucunda çiftçiye sübvansiyon sağlamayacak. Bugüne kadar tarım sektörünün finansman ihtiyacını karşılayan tek banka konumunda olduklarını vurgulayan Tunaboylu, bankanın üstlendiği bu fonksiyon nedeniyle, görev zararlarının önemli boyutlara ulaştığını hatırlatarak, şöyle devam etti: "Özellikle 1994 yılı sonrasında yükselen kaynak maliyetine rağmen, düşük faizli tarımsal kredi kullandırımı, bankamızın mali yapısında olumsuz etkilerde bulunmuştur. Ancak son günlerdeki gelişmeler çerçevesinde, bankamız artık sübvansiyona dayalı görev zararlarına muhatap olmayacaktır. Mevcut görev zararlarımızın ise belirli bir program dahilinde ve zaman içinde eritilmesi söz konusudur."
Artık kâr temel amaç
Ziraat Bankası artık tarımın geliştirilmesi ve çiftçilerin desteklenmesi gibi amaçlarından feragat ediyor. Banka gelişen teknolojinin daha etkin kullanımı sayesinde, "internet bankacılığı, otomatik ödeme sistemi ve telefon bankacılığı" gibi hizmetlere yöneleceğini belirten Tunaboylu, seçilmiş şubeler aracılığıyla etkin kredi pazarlaması politikası çerçevesinde daha geniş bir müşteri kesimine hizmet vermeyi hedeflediklerini bildirdi.
Tunaboylu, şunları kaydetti: "Tüm bu hedeflerimizin gerçekleştirilmesinde, kârlılık ve verimlilik ilkelerinin ön planda tutulduğu bir anlayışla, maliyetin düşürülmesi ve hizmetin aksamadan yürütülmesi konusunda alınması gereken radikal önlemler konusunda da çalışmalarımız devam etmektedir. Teknoloji ve iletişimin gelişmesi dolayısıyla şubelerimize yönelik bazı rasyonel tedbirler planlanmaktadır."
ÖNCEKİ HABER

Sabit ücret yasadışı

SONRAKİ HABER

Müzik tartışmaları ve eğitimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...