05 Ocak 2000 22:00

Washington'da yapay kriz

ABD arabuluculuğunda görüşen İsrail ve Suriye temsilcileri, kamuoylarına mesaj vermek için ortaya attıkları yapay krizin ardından ortak bir gündemde anlaştılar.

Paylaş
Washington'da yapay kriz
İsrail ve Suriye heyetleri arasında Washington yakınlarında süren görüşmelerde gündem anlaşmazlığı yüzünden ortaya çıkan kriz, ABD Başkanı Bill Clinton'ın devreye girmesiyle giderildiği duyuruldu. Yüz yüze görüşmeyi kabul etmeyen İsrail Başbakanı Ehud Barak ve Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El-Şara, Clinton'ın müdahalesiyle toplantıların ikinci gününde akşam saatlerinde bir araya gelirken, aslında ortada gerginlik olmadığına ve krizin taraflarca 'taktiksel' olarak tırmandırıldığına dikkat çekiliyor.
Yapay kriz taktiği
Gözlemciler, ortaya çıkan gündem krizinin aslında 'yapay' olduğunu belirterek, iki tarafın da kendi iç kamuoylarına bir mesaj vermek istediklerini, gerçekte sorunun toplantıların kesilmesi gibi bir noktaya hiçbir zaman yaklaşmadığını ifade ettiler.
Washington memnun
Hangi konunun önce görüşüleceğine ilişkin ortaya çıkan gündem krizinin dört temel meseleyi eşzamanlı ele alacak ayrı ayrı komiteler kurulmasıyla çözüldüğü bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü James Rubin, Clinton'ın, yanında Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın da katılımıyla Barak ve El-Şara ile yaptığı görüşmeyi 'çok yapıcı ve olumlu' olarak değerlendirdi.
Gözlemciler, gündem krizinin, Suriye'nin önce Golan Tepeleri'nin iadesini öngören toprak konusunun görüşülmesi, İsrail'in ise güvenlik ve ilişkilerin normalleştirilmesi tartışmalarına öncelik verilmesini istemesi yüzünden çıkmaza girdiğini ve Başkan Clinton'ın duruma bizzat müdahale ettiğini söylediler. Bill Clinton, taraflar arasında anlaşmaya varılması halinde ABD'nin fon yardımı yapmaya hazır olduğunu ilan etmiş durumda.
Kurulmasına karar verilen komitelerin, eşzamanlı olarak toprak, güvenlik, ilişkilerin normalleştirilmesi ve su konularını ele alacakları bildirildi. Bu konularda elde edilecek ilerlemelerin cuma günü değerlendirilmesi ve görüşmelerin devam edip etmemesine karar verilmesi bekleniyor. Varılan çözümü, hem İsrail hem de Suriye tarafları kendileri açılarından başarı olarak niteledi. İsrailli bir yetkili, "Bir ara Suriye'nin görüşmeleri sabote etmek istediğini düşündük, ancak sonunda makul bir konuma girdiler" derken, Suriye heyetine yakın bir kaynak da sıkıntının İsrail'den kaynaklandığını, ancak sorunun Şam'ın istediği şekilde çözümlendiğini savundu.
Gruplarda ABD de var
Beyaz Saray Sözcüsü Joe Lockhard da çalışma gruplarının 'birkaç gün içinde bütün meseleleri görüşecek' şekilde oluşturulduğunu belirterek, bu gruplara ABD temsilcilerinin de katılacağını ifade etti. Lockhard, Clinton'ın da Barak ve el Şara arasındaki görüşmeyi danışmanları aracılığıyla gözden geçirdiğini ve görüşmelerin nasıl devam edeceği konusunda yeni kararlar alacağını sözlerine ekledi.ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, önceki sabah taraflarla ayrı ayrı görüşmelerde bulunmuş, bu görüşmelerin ardından İsrail temsilcileri, geçen ayki Washington görüşmelerinde gündem sırasının önce güvenlik, sonra toprak konuları, yani Golan Tepeleri'nin iadesinin tartışılması şeklinde sıralandığını savunarak, Suriye'nin bu anlayışı ihlal ettiğini savunmuşlardı.
Bu arada, İsrail-Suriye görüşmelerinin yapıldığı Shepherdstown kasabasına gelen 9 otobüs dolusu Ortodoks Musevi, Golan Tepeleri'nin Suriye'ye verilmesini protesto için gösteri düzenledi.
Görüşmelere dün, komite toplantıları ve Albright'ın Barak ve El-Şara ile yapacağı temaslarla devam edildi.
ÖNCEKİ HABER

Elleri çocuklarımızın üstünde

SONRAKİ HABER

Yeltsin'in istifası danışıklı dövüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...