04 Ocak 2000 22:00

Meral'den Ecevit'e 'rica' ziyareti

Bayram Meral başkanlığındaki Türk-İş yönetimi, Başbakan Ecevit'i ziyaret ederek, sorunların çözümü konusunda "rica"da bulundu.

Paylaş
Meral'den Ecevit'e 'rica' ziyareti
Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral ve Yönetim Kurulu üyeleri, Başbakan Bülent Ecevit'i ziyaret ederek, asgari ücretin yükseltilmesinden özelleştirmenin durdurulmasına, emeklilere ek zam verilmesinden işçilerin alacaklarının ödenmesine, geçici işçilere kadro verilmesine kadar bir dizi konuda "rica"da bulundu. Bayram Meral, görüşme sonrasında "aciliyet arz eden" bazı sorunları Başbakan Ecevit'e ilettiklerini bildirdi.
Öncelikle, net 80 milyon 682 bin lira olan asgari ücretin yükseltilmesini istediklerini bildiren Meral, Bakanlar Kurulu'nun yetkisini kullanarak, özel indirim tutarının asgari ücret düzeyine çıkartılmasıyla soruna kısmi bir çözüm bulunmuş olunacağını söyledi. İşçi emeklilerinin aylıklarındaki artışın bir önceki ayda gerçekleşen enflasyon oranıyla sınırlandırılırken, memur emeklilerine 6 aylık dönem için toplu zam verilmesinin büyük huzursuzluk yaratacağını ifade eden Meral, her iki kesimin artışlarının aynı oran üzerinden yapılmasını istediklerini belirtti. Meral, zorunlu tasarruf, tasarrufu teşvik ve konut edindirmeyi teşvik fonundaki birikimlerin depremzedelere öncelik tanınmak koşuluyla hak sahiplerine ödenmesi talebinde de bulunduklarını söyledi.
Görüşme sırasında özellikle özelleştirme üzerinde durduklarını ifade eden Meral, "Bugüne kadar yapılan özelleştirmenin birilerine menfaat sağladığını, binlerce insanın işinden, aşından olduğunu dile getirdik. İstihdamı artırıcı, teknolojiyi yenileyici, üretimi artırıcı bir işlemin bugüne kadar yapılmadığını, özelleştirmenin durdurularak masaya yatırılmasını kendisinden istedik. Konu üzerinde Sayın Başbakan duracağını söyledi" diye konuştu.
Soruları da yanıtlayan Meral, taleplerine yanıt gelmemesi durumunda yapılması gerekenleri sendikal platformlarda görüşeceklerini bildirdi. Başbakan'ın her maddeyi tek tek not almasını olumluluk olarak değerlendiren Meral, "Umuyorum ki kendisi bizzat bu konuları değerlendirecektir. Bayramı bir atlatalım" diyerek, sorunu bayram sonuna erteledi. Hükümetin özelleştirmeyi hızla sürdürdüğü, kendilerinin ise durdurulmasını istedikleri, bu durumda ortak noktayı nasıl bulacakları sorusunu yanıtlayan Meral, Başbakan'ın görüşmede, özelleştirmede Türk-İş'in taraf olduğunu, bu nedenle Türk-İş ile bu konuyu görüşeceklerini söylediğini anlatarak, çözümün ancak sorunların masaya yatırılıp tartışılmasıyla bulunabileceğini öne sürdü.
İşverenlerin kıdem tazminatıyla ilgili taleplerinin anımsatılması üzerine de Meral, "Siz gazın yanına barut koyar mısınız? Bu, ona benzer. O, gazın yanına barut, bir de ateşi koymaktır. Onu hükümet de böyle bilsin, işverenler de böyle bilsin" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Asgari ücrette zam oyunu

SONRAKİ HABER

Belediye işçileri deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa