04 Ocak 2000 22:00

Asgari ücrette zam oyunu

IMF'nin direktifleriyle sefalet ücretinin de gerisinde belirlenen asgari ücretten, işverenler çift yönlü kârlı çıktı.

Paylaş
Asgari ücrette zam oyunu
Sultan Özer
IMF'nin dayatmaları doğrultusunda hükümetin işçi ve emekçilere yönelik baskı politikaları asgari ücrette de kendini gösterdi. 1 Ocak 2000 tarihinden geçerli olacak asgari ücret aylık net 80 milyon 650 bin lira olarak belirlenirken, işverenler 6'şar aylık uygulamadan da kârlı çıktılar.
Türkiye Maden-İş Sendikası Uzmanı Fikret Sazak, asgari ücretteki artışın 6'şar aylık iki dilim halinde değil de yıllık olarak belirlenmesi durumunda yeni rakamın brüt 117 milyon 500 bin lira olacağını hesapladı. Oysa mevcut zam uygulamasına göre asgari ücretli 6 ay boyunca brüt 109 milyon 795 bin lira alacak. Asgari ücretlinin bu sistemle aylık kaybının brüt 7 milyon 700 bin lira olacağını belirleyen Sazak, 6 aylık toplam kaybın ise 46 milyon 200 bin lira olduğunu bildirdi.
"İşverenler asgari ücretin altışar aylık iki dilim halinde artırılmasından dolayı çalıştırdıkları bir asgari ücretli üzerinden 46 milyon lira kâr etmektedir. Yani, işverenler bir asgari ücretliyi 6 ay boyunca 46 milyon lira daha ucuza çalıştıracaklardır" diyen Sazak, bu rakama işveren sigorta hissesinin, uygulanması durumunda işverenin asgari ücretli üzerinden kârının daha fazla olacağını dile getirdi.
Sinekten yağ çıkarma
Belirlenen rakamın sefalet ücreti olduğuna vurgu yapan Sazak, "Deyim yerindeyse işverenler üstüne üstlük yıllık zammı altı aylık iki dilime bölerek, sinekten yağ çıkarmaktadır" dedi. Komisyonda hükümetin de işverenlere destek verdiğini hatırlatan Sazak, hükümetin de IMF'ye verdiği 'niyet mektubu'nda 'asgari ücreti her ne kadar komisyon belirlese de hedeflediğimiz enflasyonun üzerinde bir artış olması engellenecektir' sözüne dikkat çekti. Bunun da hükümetin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kendi güdümünde olduğunu itirafı anlamına geldiğini belirten Sazak, bugüne kadar çıkan asgari ücret miktarlarının da zaten hükümet ve sermayenin istemleri dışına taşmadığına vurgu yaptı.
'Azami pişkinlik'
Harb-İş Genel Merkezi de yeni asgari ücreti, "azami pişkinlik" olarak değerlendirdi. Harb-İş Genel Merkezi adına yapılan yazılı açıklamada, beş milyon asgari ücretlinin milenyum arifesinde acı bir hediye aldığına dikkat çekilerek, asgari ücretin yeni binyılın Türkiye'sinde emeğin ve alın terinin hiçbir değerinin olmadığını gösterdiği ifade edildi. "Asgari ücret hedeflenen değil, mevcut enflasyon üzerinden hesaplanmalı, bir an önce vergi kapsamından çıkarılmalıdır ve tespitinde dört kişilik bir aile baz alınmalıdır" denilen açıklamada, çalışanlara uygulanan bu acımasız politikalar şiddetle kınanarak, hükümet bu adaletsizliğin getireceği muhtemel sosyal patlamalar konusunda uyarıldı.
ÖNCEKİ HABER

Çakıcı'nın koğuşu değiştirildi

SONRAKİ HABER

Meral'den Ecevit'e 'rica' ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa