03 Ocak 2000 22:00

Kristal-İş, patronlara

   hangi tavizleri verdi?

Paylaş
Kristal-İş, patronlara
     hangi tavizleri verdi?
Şahin Bayar
Kristal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu cam fabrikalarında yaşanan emek düşmanı uygulamalar ve bu uygulamalar karşısındaki sessizlik, ister istemez birçok soruyu da beraberinde getiriyor.
Aslında bu tür gelişmeler sadece Kristal-İş'in örgütlü olduğu işyerlerinde yaşanmıyor. Diğer işyerleri de aynı ya da benzer sorunlarla karşı karşıya. Ancak saldırıların Şişecam patronlarının Kristal-İş yöneticileri ile geçtiğimiz haftalarda yaptığı ve cam patronlarının 15 maddelik istek listesini dayattığı toplantının ardından yoğunlaşması dikkati çekiyor. Çünkü toplantıya sundukları her şeyi 'bir sorun' olarak kabul eden cam patronları, bu sorunlarının bir an önce 'çözülmesi'ni istiyor.
Bununla birlikte toplantıdan sonraki günlerde Topkapı Şişecam Fabrikası'ndan 184 işçinin iş akitlerinin çeşitli şekillerde feshedilmesi verilen tavizlere işaret ediyor.
'Sendikacı arkadaşlarımız memnun'
Topkapı Şisecam'da 184 işçinin işten atılmasını 'kapasite dengelemesi' olarak değerlendiren Şişecam yöneticilerinden Aktan Pınar'ın söylediği şu sözler, Kristal-İş yöneticilerinin toplantıdaki tutumlarına da ipucu oluyor: "Sendikayı bir rakip olarak değil. Birlikte haraket edeceğimiz bir kurum olarak kabul etmişiz. Bir fikir ortaya atıldığı zaman, kimse birbirine 'Tamam iyi yapmışınız' demiyor. Gerekçelerimizi biz açık, çok şeffaf biçimde ortaya koyarız. Çözümünü beraber oluştururuz. Dolasıyla sendika yönetici arkadaşlarımız da bu husustan memmunlar. Biz problemi ortaya koyuyoruz, şeffaf bir biçimde fikrimizi söylüyoruz, onlar fikirlerini söylüyor, sonra ortak bir noktada mutabık oluyoruz."
ÖNCEKİ HABER

İşçiler ve gençler kongreye hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

'Umuda yolculuk' donarak bitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...