03 Ocak 2000 22:00

Kohl'e rüşvet davası

16 yıl boyunca Almanya'nın başbakanlığını, 25 yıl boyunca Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin genel başkanlığını yapan...

Paylaş
Kohl'e rüşvet davası
Yücel Özdemir
16 yıl boyunca Almanya'nın başbakanlığını yapan ve kamuoyunda "Kara Dev" olarak adlandırılan Helmut Kohl'ün başı aldığı kanunsuz bağışlardan dolayı dertte. İki ay önce ortaya çıkan rüşvet olayını inceleyen Bonn Savcılığı, dün Kohl hakkında dava açtı. Eski başbakan hakkında yapılan 15 başvuruyu değerlendiren Bonn Yüksek Savcısı Bernd König, Kohl hakkında görevini kötüye kulandığı gerekçesiyle dava açtı.
Kohl'ün, başta silah tekelleri olmak üzere birçok sermaye çevresinden kanunsuz bir biçimde bağış aldığı, bu bağışların bir kısmını Doğu Almanya'da Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin örgütlenmesi için kullandığı, büyük bir kısmını ise "Kara Kasa" olarak adlandırılan gizli hesaplara yatırdığı ortaya çıkmıştı.
Meclis Başkanı izin verdi
Kısa bir süre içinde yargı önüne çıkması beklenen Helmut Kohl'ün 400 bin Mark bağışı daha resmi parti kayıtlarına geçirmediği ortaya çıktı.
Perşembe günü Federal Meclis Başkanlığı tarafından yapılan hesap kontrollerinde ortaya çıkarılan yolsuzluk konusunda bir açıklama yapan Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Merkezi, söz konusu "bağış"ın kayıtlara geçirilmediğini doğruladı. Kohl'ün partisi tarafından yapılan açıklamada, cuma gününe kadar yapılan hesap incelemelerinde 2 milyon 431 bin 788 Markın nereden alındığının tespit edilemediği belirtildi.
Kohl gitsin, parti kurtulsun
Kohl, toplam 1,5-2 milyar Mark "bağış" almış ve bunları verenlerin kimlikleri belirtilmeyerek "anonim" olarak kaydedilmişti. Kohl'ün, önemli miktardaki parayı ise hiç kayıtlara geçirmeyerek "Kara Kasa" olarak adlandırılan gizli hesaplara aktardığı da anlaşılmıştı.
Skandalın ortaya çıktığı ilk günden itibaren CDU içinde özellikle Genel Sekreter Angele Merkel'in başını çektiği kanat, Kohl'ü aldığı rüşvetten dolayı sert bir şekilde eleştirdiler. Genç kanat milletvekilleri, Kohl'ün feda edilerek partinin kurtarılması görüşünü dile getirirken, Genel Başkan Wolfgang Schäuble ve eski kuşak politikacılar Kohl'e sahip çıkmayı savunuyorlar.
CDU içindeki tedirginlik ise giderek artıyor. Yargının harekete geçmesinden dolayı şimdiden önlemler almayı planlayan parti yönetimi, alınan bağışların geri verilmesini karşılamak için şimdiden 7,3 milyon Mark ayrıldığını açıkladı.
Kohl'ün almış olduğu tüm bağışlar detaylı olarak tespit edilirse, kanunsuz yapıldıkları için CDU'dan geri alınacak. CDU bütçesinden çok daha fazla olan rüşvetin geri verilmesi durumunda partinin "iflas etmesi" ve kapanması büyük bir olasılık olarak görülüyor.
ÖNCEKİ HABER

'Çeçenler kimyasal kullandı'

SONRAKİ HABER

2000'nin 'umut' tablosu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...