02 Ocak 2000 22:00

Topkapı Şişecam'da pazarlığın

   ilk bölümü bitti

Paylaş
Topkapı Şişecam'da pazarlığın
    ilk bölümü bitti
Şahin Bayar
Topkapı Şişecam Fabrikası'nda 184 işçinin işten atılması için, Kristal-İş Sendikası yöneticileri ile Şişecam işvereni arasında süren pazarlık şimdilik bitti. Sonuç olarak; 96 işçi erken emekli edildi, 16'sı Anadolu Cam Fabrikası'na sürüldü, 72'sinin ise işine son verildi. Topkapı Şişecam'da bir fırının daha kapatılacağı, dolayısıyla kıyımın süreceği söylentileri, geride kalan işçileri tedirgin ediyor.
Şişecam işvereni dayatıyor: Şu bölümler taşerona verilecek, şu bölümler kapanacak, esnek çalışma uygulanacak, işçi atılacak... Üstüne basa basa "örgütlü oldukları yerlerde üyelerinin iş güvencesi olduğunu" iddia eden Kristal-İş yöneticileri ise direnmek yerine pazarlığa oturuyor. Şişecam işçileri, sendika yöneticilerinin kendileriyle yaptıkları toplantılarda, "Eski militan ruhunuzu unutun. Direniş yaparsanız, 17'inci maddeden atılırsınız" dediklerini aktarıyor.
Bir fırın daha kapatılıyor
Bu anlayışla bir süre önce önce Topkapı Şişecam'da işveren ile sendika arasında yapılan kıyım pazarlığında, yine işçiler kaybetti. Topkapı Şişecam'da, şimdi de D fırınının kapatılacağı söyleniyor. D fırınının kapatılması ile birlikte 100'e yakın işçinin işine daha son verileceği ifade edilirken, kapatılan C fırının, 6 ay içinde tekrar açılacağı da fabrikadan gelen haberler arasında. İşçiler, işverenin esas amacının fabrikaya taşeron sokmak olduğunu ve sendikacıların da buna göz yumduğunu söylediler.
İşçiler CHP'den destek istedi
Bu arada bir grup işçi, Şişecam'ın ortaklarından CHP'nin İstanbul İl Başkanlığı'na bir mektup göndererek; işten atılmaların önlenmesini istediler. İşçilerin mektubunda şu ifadelere yer veriliyor: "Bizler Topkapı Şişe Sanayi Fabrikası'nda çalışan partili işçiler olarak, sorumuzu size şifaen söylemek istedik. Ama sizler sorunlarımızı yazılı istediniz. Bundan dolayı, sorunlarımızı yazılı sunmak zorundayız. Topkapı Şişe Sanayi Fabrikası'nda bir fırının kapanmasından ve işverenin katı tutumundan dolayı 184 işçinin iş akdi fesh edilmek isteniyor. Bundan dolayı partimizden, söz hakkı ve hissesi olduğu bu kuruluşta işten atmalara karşı çözüm bulmasını istiyoruz."
Aynı işçiler, işten atılanların listesinin sendika yöneticileri tarafından hazırlandığını ve daha çok kendilerine muhalif olan işçileri listeye koyduklarını da dile getirdiler.
Paşabahçe'de de aynı sorun
Aynı sorun Beykoz Paşabahçe Fabrikası'nda da yaşanıyor. Edinilen bilgilere göre, Paşabahçe Şişecam'da emekliliği 2001 yılının sekizinci ayında dolacak 63 işçi erken emekli edilecek. Öte yandan fabrikada işçi fazlalığı gerekçe gösterilerek, her ay 15-20 kişilik bir işçi grubunun ücretsiz izne çıkarıldığı belirtiliyor.
ÖNCEKİ HABER

Yeni yıl zamla başladı

SONRAKİ HABER

Kamu hizmetini tasfiye yasası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa