02 Ocak 2000 22:00

Yeni yıl zamla başladı

2000 yılının ilk günü yapılan doğal gaz ve su zamlarının ardından, dün de ülkenin değişik yörelerinde birçok ürün ya da hizmete zam geldi.

Paylaş
Yeni yıl zamla başladı
2000 yılının ilk günü yapılan doğal gaz ve su zamlarının ardından, dün de ülkenin değişik yörelerinde birçok ürün ya da hizmete zam geldi. Edirne'de ulaşım, Konya'da çay ve kahve zam gördü, Eskişehir'de ekmek zammı tartışılıyor.
Edirne Belediyesi, otobüs taşıma ücretlerine yüzde 50 ve yüzde 66.7 oranında zam yaptı. Belediye yetkilileri, otobüslerin verdikleri hizmet karşılığı zarar etmemesi için bilet ücretlerini artırdıkları belirtildi. Yapılan artışa göre, sivil bilet ücretleri 75 bin liradan 125 bin liraya, öğrenci 50 bin liradan 75 bin liraya, Kapıkule sivil 200 bin liradan 300 bin liraya ve öğrenci 100 bin liradan 150 bin liraya çıkarıldı. Konya'nın Doğanhisar ilçesinde çay ve kahveye zam yapıldı. Yeni tarifeye göre, daha önce 40 bin liradan satılan bir bardak çayın fiyatı 50 bine, 50 bin liradan satılan bir fincan kahvenin fiyatı da 75 bin liraya yükseldi. Zamlı satışlara aynı gün başlandı.
Ekmeğe zam tartışması
Eskişehir'de Fırın İşverenleri Sendikası ekmek fiyatlarına zam yapmak isterken Büyükşehir Belediyesi, zam isteklerini reddediyor. Halen 350 gram ekmeğin 100 bin liradan satıldığı Eskişehir'de fırıncılar, aynı gram ekmeğe 150 bin lira fiyat istedi. Fırıncılar, bayrama kadar fiyat verilmediği takdirde ekmek çıkarmayacaklarını da belirttiler. Öte yandan, Fırın İşverenleri Sendikası'nın, ekmek fiyatı belirleme yetkisi konusunda Bölge İdare Mahkemesi'ne açtığı dava devam ediyor. Daha önce ekmek fiyatı belirleme yetkisi Fırın İşverenleri Sendikası'ndayken, geçen ay yapılan zam üzerine müdahale eden Büyükşehir Belediyesi, yetkinin belediye tarafından kullanılmasına karar vermişti. Bunun üzerine de fırıncılar, Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açarak yürütmeyi durdurma isteminde bulunmuştu.
İstanbul'da gizli zam!
İstanbul'da tramvayda "gizli zam" olarak nitelendirilebilecek bir uygulama ile öğrenciler, tam bilet kullanmak zorunda bırakıldı. Tramvayda artık öğrenci bileti satmayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, akbil kullanmayan öğrencilerden de, tam jeton ücreti olan 250 bin lira ücret alıyor.
İlk gün zamla gelmişti
2000 yılının ilk günü Antep'te su fiyatlarına 28.6 ile 94.4 arasında değişen oranlarda zam yapılmış. Ankara'da da, EGO Genel Müdürlüğü tarafından doğalgazın satış fiyatına yüzde 8.37 oranında zam yapılmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Telekulak'a beraat temyiz edildi

SONRAKİ HABER

Topkapı Şişecam'da pazarlığın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...