02 Ocak 2000 22:00

FP ve DYP'den hükümete

   Öcalan baskısı

Paylaş
FP ve DYP'den hükümete Öcalan baskısı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nin kararı beklenmeden Abdullah Öcalan davasında karar vermeme tutumunu benimseyen hükümete, DYP ve FP kıskacı sürüyor.
FP: İdam Meclis'e getirilsin
FP TBMM Grup Başkan Vekili Abdüllatif Şener ise, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin, Öcalan'ın avukatlarının yaptığı karar düzeltme talebinin reddini nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ifade etti. Fazilet Partisi olarak kuruldukları günden beri temel hak ve özgürlükler, demokrasi ve hukuk devleti kavramlarına vurgu yaptıklarını belirten Şener, hukuk devletinde de hangi durumda hangi hadisenin hangi prosedürde işleyeceğinin belli olduğunu belirterek, ''Biz hukuk devleti kavramının zedelenmemesi gerektiği kaanatindeyiz'' dedi. İdam kararıyla ilgili hukuk yolları tükenmişse böyle bir durumda hukuk devletinin gereği olarak hükümetin konuyu Meclis'e intikal ettireceğini anlatan Şener, "Mevcut iktidarın konuyu Meclis'e intikal ettirmesini beklemekteyiz" dedi.
'Referandum olamaz'
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in konuyla ilgili referandum önerisinin sorulması üzerine de Şener, Anayasa'ya göre böyle bir yolun önünün açık olmadığını söyledi. Anayasa değişikliği yapılması halinde de değişiklik prosedürünün doğal olarak işletileceğini kaydeden Şener, Cumhurbaşkanı Demirel'in konuyla ilgili açıklamalarını yeterli bulmadığını sözlerine ekledi.
Sağlam: Oyum idam olacak
DYP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Sağlam, dün DYP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin, idam cezasının kaldırılması ve Abdullah Öcalan'ın idam cezasıyla ilgili tartışmaları hatırlatması üzerine, "Bu konuda karar verilirken, ne AB'ye adaylığımızı hafife almaktan yanayız, ne de şehitlerin kanının yerde kalmasından yanayız" dedi. Aynı gazetecinin, "Öcalan'ı asalım, idamı kaldıralım mı diyorsunuz" sorusuna da Sağlam, şu karşılığı verdi: "İdam cezası Türkiye'de zaten fiilen 1984'ten beri uygulanmamış. Ama bunun özel bir dava olduğunu, bunun Türk milleti için 30 bin insanın kanına mal olmuş bir dava olduğunu dikkate almak gerekiyor. Dosya Meclis'e geldiği takdirde benim oyum idamdan yana olacaktır."
ÖNCEKİ HABER

Hayal gücünü kışkırtan besteci:

SONRAKİ HABER

Telekulak'a beraat temyiz edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...