02 Ocak 2000 22:00

EGO'da özelleştirme operasyonu

FP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, EGO'ya bağlı Otobüs Daire Başkanlığı'nı, belediyeye ait bir şirket olan BUGSAŞ'a devretmeyi planlıyor.

Paylaş
EGO'da özelleştirme operasyonu
FP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek, sendikal faaliyetlere son vermek, düşük maaşla işçi çalıştırmak ve "özelleştirme özlemini" yerine getirebilmek için belediyenin en büyük kuruluşu olan EGO'da operasyona hazırlanıyor.
Gökçek, EGO'ya bağlı olarak çalışan Otobüs Daire Başkanlığı'nı, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı özerk bir şirket olan BUGSAŞ (Başkent Ulaşım ve Doğalgaz Hizmetleri Proje Taahhüt Şirketi)'a devredeceğini duyurdu.
Gökçek böylesi bir girişimi de "EGO'da bir işçinin aylık brüt maliyeti 800 milyon lira, yıllık maliyeti ise yaklaşık 10 milyar lira. BUGSAŞ'ta aynı işçiye 300 milyon lira veriyoruz. Belediyenin aylık geliri 2 trilyon civarında oynarken, giderlerimiz 4 trilyonun altına düşmüyor. Bunun altından kalkamayız." iddiasıyla gerekçelendirdi. Gökçek işçi atımının yaşanacağını da bildirdi.
Belediye-İş sessiz
Gökçek'in, Otobüs Daire Başkanlığı'nın BUGSAŞ'a devredilmesinin ardından işçilere üç öneri getireceği öğrenildi. Bu önerilere göre işçiler ya tazminatlarını alıp ayrılacaklar, ya BUGSAŞ'a geçecekler ya da ortaklaştıkları zaman belirli ücretler karşılığında mavi otobüs hatlarından birine talip olacaklar. İşçiler BUGSAŞ'a geçtikleri zaman sendikasından da olacak ve toplusözleşme hakkından yararlanamayacak.
Binlerce çalışanı ilgilendiren böylesi bir girişim, EGO'da örgütlü olan Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası tarafından sessiz karşılandı. Belediye-İş Sendikası EGO Şube Başkanı Ömer Aydoğan, konuya ilişkin sorularımız karşısında, "Melih Gökçek ile aynı düşünmüyoruz. Konuyu daha sonra değerlendireceğiz" demekle yetindi.
Gökçek amacına ulaşıyor!
Gökçek, göreve başladığı andan itibaren özelleştirme ve taşerona devri, işletmeci belediyeciliğin temel ilkesi kabul etti. Gökçek her fırsatta "EGO'nun batmanın eşiğinde olduğunu" iddia etti. İnsanların en fazla ihtiyaç duyduğu, gaz ve otobüs işletmeciliğinin "nasıl batma noktasına" geldiğini yine Gökçek'in icraatları ortaya koydu.
Gökçek, yaklaşık 3 yıl önce, 41 hatta toplam 400 otobüsü 10 yıllığına 3 milyar lira gibi komik rakamlara yandaşlarına peşkeş çekti. Hatta otobüsü olmayanlara düşük ücretlerle EGO otobüslerini kiraladı. Halk arasında yeşil otobüs olarak bilinen bu araçların büyük çoğunluğu, güzergâhlardaki otobüs sayısının fazlalığı ve yolcu sayının azlığı nedeniyle iflasın eşiğine geldi. Gökçek buna belediye otobüsü sayısını azaltarak "çözüm" buldu.
Bununla ilgili son örnek geçtiğimiz hafta Mamak'ta yaşandı. Mamak'ta Ege Mahallesi-Kızılay hattında çalışan belediye otobüsü sayısı, özel hatların daha fazla kâr sağlaması için 16'dan 9'a indirildi.
Tercih tekeller
Alınan yeni otobüslerde ve makam araçlarında da tercih büyük tekeller oldu. Gökçek, Macaristan malı "İkarus" marka otobüs yerine Alman malı "Mercedes"i tercih etti ve neredeyse üç kat daha fazla para ödedi. Ankara'nın uzak semtleri için düşünülen çift katlı otobüs işletmesinden de sonuç alınamadı. Otobüs işletmesini üstlenen As Mengen adlı şirket, otobüs sayısını artırmadığı gibi gelirlerin yüzde 26'sını da belediyeye aktarmadı. Gökçek'in, 1997 yılında, yaklaşık 40 otobüsü yasadışı yollardan çeşitli illerdeki RP'li belde belediyelerine komik paralar karşılığı kiraladığı öğrenildi.
ÖNCEKİ HABER

Amerika'da infaz ayı

SONRAKİ HABER

Rüzgâr ve güneş enerjisi kullanılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...