01 Ocak 2000 22:00

SBF öğrencileri gündemi izliyor

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF), Siyaset Felsefesi Topluluğu'nun iki aylık periyotlarla yayınladığı "akademi" adlı bültenin ikinci sayısı çıktı.

Paylaş
SBF öğrencileri gündemi izliyor
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF), Siyaset Felsefesi Topluluğu'nun iki aylık periyotlarla yayınladığı "akademi" adlı bültenin ikinci sayısı çıktı. Küreseleşme, uluslararası tahkim, temsili demokrasi, NATO ve Avrupa Birliği gibi Türkiye'nin yakın dönemini etkileyen konuların ele alındığı bültenin ilkine göre daha nitelikli olduğu gözlenirken, kimi biçimsel değişiklikler de dikkat çekti.
Bültenin ilk yazısı "Modernlik Üzerine" de Devrim Kabasakal, Marshall Berman'ın modern olmayı "katı olan her şeyin buharlaşıp gittiği bir evrenin parçası olmak" diye aktarıyor. Erkan Aydoğanoğlu ise "Küreselleşme ve Temsili Demokrasi'nin Krizi" başlıklı yazısında, küreselleşmenin, "Yeni Dünya Düzeni" adı altında batı merkezli değişim olarak yaşandığını, dünya çapında ekonomik bir bütün oluşturmayı hedeflediğini dile getiriyor. AGİT ve AB ile amaçlananı
Tahkim ve polis devleti
Gülden Polat ve Bülent Özçelik ise "NATO'nun Değişen Çehresi" başlıklı yazıda, NATO'nun Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla sokulmaya çalışıldığı yeni kılıfı deşifre etmeye çalışıyor ve NATO'nun önümüzdeki süreçte ve BM'nin işlevsizleştiği bir ortamda, "insani" gerekçeler adı altına yeni "görevler" içine gireceği vurgulanıyor.
"Uluslararası Tahkim" başlıklı Hüseyin Yurtseven'e ait yazıda ise, uluslararası sermayenin tahkimi, "azgelişmiş ülkelere yatırım yapmanın önkoşulu olarak" dayattığı vurgulanıyor. Uluslararası sermayenin, devletin sosyal işlevlerini yok ederek, polis niteliğini öne çıkartacağı kaydediliyor.
Sina Akşin'le söyleşi
Ali Haydar Güven'e ait "Ötekiler ve İnsan Hakları" başlıklı yazıda, insan hakları kavramının tarihsel gelişimi özetlenerek, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi tartışılıyor. Serpil Demirok "Avrupa Birliği Düşü" yazısında da, Türkiye'nin, AB'nin temel ve genel amaçları bakımında önemini irdeliyor. SBF Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Pof. Dr. Sina Akşin ile "20'inci Yüzyılda Sosyal Bilimlerin Yönelimi" konulu bir söyleşinin bulunduğu bültende, SBF'de gerçekleşen "Sivil Toplum Örgütleri ve Demokrasi" konulu söyleşiden de bir bölüme yer verilmiş.
ÖNCEKİ HABER

Öcalan'ın idamına 'hesaplı' karşı çıkış

SONRAKİ HABER

Patronlar depremi 'nimet'e çevirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa