01 Ocak 2000 22:00

Öcalan'ın idamına 'hesaplı' karşı çıkış

Cumhurbaşkanı Demirel, PKK lideri Abdullah Öcalan hakkındaki idam cezasının infazı için AİHM kararının beklenmesi gerektiği görüşünü kesin bir dille tekrarladı.

Paylaş
Öcalan'ın idamına 'hesaplı' karşı çıkış
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, PKK lideri Abdullah Öcalan hakkındaki idam cezasının infazı için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının beklenmesi gerektiği görüşünü kesin bir dille tekrarladı. Demirel, "İnfaz mı yapmak istiyorsunuz? Ne zaman isterseniz yaparsınız. Ama ne getirip ne götüreceğini, benim yüreği yaralı şehit anam hesaplamak mecburiyetinde değil. Devleti yönetenler hesaplamak mecburiyetinde" dedi.
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, NTV'de yayımlanan Ankara Kulisi programında, gazeteci İsmet Solak'ın sorularını yanıtladı. Öcalan hakkındaki idam kararıyla ilgili bir soru üzerine Demirel, Türkiye'de var olan adil mahkemelerin, hukukun içinde kararlar verdiğini belirtti. Demirel, şöyle devam etti: "Öcalan hadisesinde bu karar verilmiştir. Kararın infazı, yani idam söz konusuysa, bu infaz hadisesi TBMM'nin onaylamasına bağlıdır. TBMM 15 senedir hiçbir kararı onaylamamıştır. Yalnız bu hadisenin bir farklılığı var. Bir taraftan AB adaylığına kabul edildik diye seviniyoruz, bir taraftan Avrupa'ya entegre olacağız, entegre olmamız lazım diye hevesleniyoruz, öbür taraftan Avrupa'nın şartlarına karşı çıkıyoruz. Hangi şartlarına? Evet, Türkiye idam cezasının kaldırılmasını imzalamamıştır. Yalnız Türkiye, AİHM kararlarına katılmayı kabul etmiştir. Yani AİHM'ye Türkiye, 'sana ne oluyor' diyemez. Dediğiniz yerde, Avrupa ile koparsınız. Devlet hizmetleri soğukkanlılık ister. Husumeti, kini, ufuneti kaldırmaz. Karar akılla verilecektir. Tabii ki, vatandaş olarak bana sorarsanız, benim de sokaktaki vatandaş gibi düşünmem gayet doğaldır."
'AİHM her şeye karışabilir'
AİHM'nin yalnız bu olaya değil, başka konulara da karışabileceğine işaret eden Demirel, bunun "beraber yaşa, beraber çalış" anlayışının bir gereği olduğunu bildirdi. Demirel, "Hem ulus-devletten, hem hükümranlık haklarından her devlet muayyen bir nisbette fedakârlık yapacak. Bu birilerinin emrine girme olayı değil, bu dayanışma, bu bir modern kavram" dedi.
Demirel, bu konudaki değerlendirmesini şöyle tamamladı: "Açıklıkla söylüyorum, AİHM'nin bu konuda kararını beklemek lazım. İnfaz mı yapmak istiyorsunuz? Ne zaman isterseniz yaparsınız. Ama ne getirip ne götüreceğini, benim yüreği yaralı şehit anam hesaplamak mecburiyetinde değil. Devleti yönetenler hesaplamak mecburiyetinde. Kolay kararları kim olsa verir. Zor kararları vermektir devlet yöneticileri için önemli olan. Velhasıl 21'inci yüzyıla girerken, Türkiye'yi incitecek, iç bünyesinde sıkıntı çıkaracak bir şeye girmeyelim."
ÖNCEKİ HABER

Hak ihlallerinde azalma yok

SONRAKİ HABER

SBF öğrencileri gündemi izliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...