01 Ocak 2000 22:00

İş yasası taslağı hazırlandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sendikaya üye olan işçilerin iş akitlerinin feshini önleyen bir yasa taslağı hazırladı.

Paylaş
İş yasası taslağı hazırlandı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sendikaya üye olan işçilerin iş akitlerinin feshini önleyen bir yasa taslağı hazırladı. Bakanlık tarafından 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası'nın 13'ncü maddesi ile 1475 Sayılı İş Yasası'nın 17'nci maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa taslağı ile ilk kez toplu iş sözleşmesi kapsamında bulunan işyerlerinde çalışan işçilerin, sendika üyesi oldukları gerekçesiyle işten çıkarılmaları önlenecek.
Taslağa göre, ilk kez toplu iş sözleşmesi kapsamında bulunan işyerinde çalışan işçilerin, sendika üyesi olduğu gerekçesiyle işten çıkarılmaları durumunda, işçi veya üyesi olduğu sendika fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren, fesih işleminin sendikaya üye olması nedeniyle yapıldığının tespiti için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuruda bulunabilecek.
Bakanlık iş müfettişlerince, başvuru tarihinden itibaren bir ay içinde incelenecek başvuruda, işçinin iş akdinin sendikaya üye olması nedeniyle feshedildiğinin anlaşılması üzerine, inceleme sonucu, işçi veya üyesi bulunduğu sendikaya bildirilecek. Bakanlık taslağına göre, bildirimi alan sendika üyesi işçi veya üyesi bulunduğu sendikaya, işe iade talebiyle iş mahkemesine başvurma olanağı getirirken, davanın üç ay içinde sonuçlandırılması öngörülüyor.
Taslakta, mahkemenin, işten çıkarmanın sendikaya üye olma nedeniyle yapıldığını tespit etmesi, fesih işleminin geçersizliğine ve işçinin işe iadesine karar vermesi durumunda, mahkemece verilecek karar temyiz edildiği takdirde, davanın Yargıtay tarafından bir ay içinde kesin karara bağlanması benimseniyor. Davanın Yargıtayca onanması üzerine, işe iade kararı verilen sendika üyesi işçi, kararın kendisine tebliğinden itibaren altı işgünü içinde işe başlamak zorunda olacak.
Sendika üyesi işçi, bu süre içinde işe başlamazsa, işverence yapılmış bulunan fesih haklı sayılırken, işveren sadece işten çıkarmanın hukuki sonuçları ile sorumlu olacak. Taslakta, 1475 Sayılı İş Yasası'nın 17. maddesinde değişiklik yapılarak, işverene işten çıkarmanın haklı bir nedene dayandığına ilişkin ispat yükümlülüğü de getiriliyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Yeni yıl zamla başladı
Gaziantep'te, bugünden geçerli olmak üzere, suya yüzde 28.6-94.4 arasında değişen oranlarda zam yapıldı. Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hasan Savrun, Antep'e suyun, 57 kilometre uzaklıktaki Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde bulunan Kartalkaya Barajı'ndan getirildiğini söyledi.
Savrun, ayda 0-40 metreküp arası su kullanımında her metreküp için geçen yıl 250 bin lira olan ücretin, bu yıl yüzde 40 oranında artışla 350, 40-250 metreküp arasında ise her metreküpte alınan bedelin yüzde 28.6'lik artış ile 350 bin liradan 450 bin liraya yükseltildiğini ifade ederek, "Ayrıca, bu iki kategoride su fiyatına her ay yüzde 5 oranında zam uygulanacak" diye konuştu.
Ayda 250 metreküp ve üzerinde su kullanımında, her metreküp için alınan ücretin yüzde 77.8'lik artışla 450 bin liradan 800 bin liraya yükseltildiğini kaydeden Savrun, bu kategoride kullanılan su miktarı kadar atıksu bedeli alınacağını ve bir metreküp atıksu için geçen yıl alınan 750 bin liranın, bu yıl yüzde 66.7 oranında artışla bir milyon 250 bin liraya çıkarıldığına dikkati çekti.
Savrun, bir metreküp su için geçen yıl resmi kurumlarda 450 bin lira olan ücretin yüzde 55.6 oranında artışla 700, okul ve hastanelerde 360 bin lira olan fiyatın ise yüzde 94.4 oranında artışla 700 bin lira olarak uygulanacağını bildirdi.
Ankara'da doğal gaza
Bu arada, yeni yılın ilk zammı Ankara'da doğalgaza geldi. EGO Genel Müdürlüğü, doğalgazın satış fiyatını yüzde 8.37 artırdı. Alınan bilgiye göre EGO Genel Müdürlüğü, doğalgazın Aralık 1999'daki satış fiyatını, dolardaki artışa bağlı olarak yeni yılın ilk gününden geçerli olmak üzere yükseltti. Aralık ayında metrekübü 119 bin 409 lira olan doğalgaz, yapılan yüzde 8.37 oranındaki zamla dün sabahtan itibaren 129 bin 411 liradan satılmaya başlandı.
ÖNCEKİ HABER

Olmayan hakların tanıtımı kampanyası

SONRAKİ HABER

Maya uygarlığında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...