01 Ocak 2000 22:00

Hamaney: İsrail yok edilmeli

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Ortadoğu sorununa tek çözüm yolunun, İsrail'in yok edilmesi olduğunu belirtti.

Paylaş
Hamaney: İsrail yok edilmeli
İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Ortadoğu sorununa tek çözüm yolunun, İsrail'in yok edilmesi olduğunu belirtti.
Hamaney, Tahran'da önceki gün düzenlenen "Kudüs Günü" yürüyüşüne katılan onbinlerce kişiye hitaben okuduğu cuma hutbesinde, "İsrail'in varlığı; İslami, insani, iktisadi, güvenlik ve siyaset açısından bölge ulusları ve devletleri için çok büyük bir tehlikedir" dedi.
Sözlerine, "Ortadoğu sorununun tek çözümü var, o da İsrail'in yok edilmesidir" diye devam eden Hamaney, İsrail ile Filistin Özerk Yönetimi arasında sürdürülen "barış" görüşmelerini de sert bir şekilde eleştirdi.
Arafat'a 'hain' suçlaması
Aralarında Filistin'in Tahran Büyükelçisi'nin de bulunduğu cemaate hitaben verdiği hutbede, Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'a "hain ve ahmak" diyen Hamaney, Filistin özerk yönetiminin kurulmasına izin verilmesinin nedeninin, Filistinlilerin, İsrail'e karşı mücadelelerini baskı ve kontrol altına almak olduğunu söyledi.
ABD karşıtı sloganlar
Hamaney'in konuşmasından önceki gösteride ise İsrail ve Amerika aleyhine sloganlar atıldı.
Kentin değişik meydanlarından Tahran Üniversitesi önüne yürüyen onbinlerce gösterici, "İsrail'e ölüm", "Amerika'ya ölüm" sloganlarının yanı sıra, Filistin direnişini destekleyen sloganlar attılar.
Bu arada İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi de, halkın arasına katılarak bir süre göstericilerle beraber yürüdü.
"Çok Yaşa Hatemi" sloganlarıyla bir süre halkla beraber yürüyen Hatemi, aşırı izdiham nedeniyle üstü açık bir otomobille yoluna devam etmek zorunda kaldı.
Gösterinin sonunda Tahran Üniversitesi'nde cuma namazı hutbelerinin verildiği kürsüden okunan sonuç bildirisinde ise, "İran halkının, Siyonizm yok oluncaya kadar izlediği yoldan bir an bile ayrılmayacağı ve elindeki bütün imkânlarla Filistin halkını destekleyeceği" belirtildi.
İran İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu Ayetullah Humeyni'nin, 17 Ağustos 1979'da Filistinlilerle dayanışma amacıyla ramazan ayının son cuma gününü "Kudüs Günü" ilan etmesinden bu yana, İran ve Hizbullah gibi örgütler bu günü, "Kudüs Günü" olarak kutluyorlar.
ÖNCEKİ HABER

'Dijital kıyamet' kopmadı

SONRAKİ HABER

SSK'ya son darbe kampanyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...