01 Ocak 2000 22:00

'Dijital kıyamet' kopmadı

'Y2K' olarak adlandırılan bilgisayarlarda 2000 yılı sendromu, beklenen kargaşaya yol açmadı. Y2K'nın ticari alandaki sonuçları ise henüz belirsiz.

Paylaş
'Dijital kıyamet' kopmadı
1 Ocak 2000 tarihinde bilgisayarlarda görülen ve dünya çapında büyük karmaşaya yol açacağı söylenen 2000 yılı problemi (Y2K), yeni yılın ilk saatleri itibarıyla korkulan sonuçları doğurmadı.
Bilgisayarların tarih sistemlerinin dört haneli değil iki haneli olmasından kaynaklanan Y2K sorunu, 1 Ocak 2000 tarihinde, sistemlerin, tarihi 01/01/2000 olarak değil 01/01/00 olarak algılamasından kaynaklanıyor. 2000 yılı sorununun çözülmediği bilgisayarlar, bu nedenle "kendilerini 1900 yılında zannettiler". Bu sorunun birçok alanda yaratması beklenilen büyük aksaklıklar, özellikle askeri alanda çözülmüştü. Ticaret alanında yaşanan sorunların bilançosu ise, önümüzdeki haftalarda ortaya çıkacak.
Nükleer santrallerde sorun
Ancak yeni yılın ilk saatlerinde, Japonya'daki nükleer santrallerde korkutucu aksamalar yaşandı.
Daha önceki aksaklıklar nedeniyle "sabıkalı" olan Japonya'daki nükleer santrallerden üçünde 2000 sorunundan kaynaklı arızalar yaşandı. Ancak yetkililer, sorunun reaktör operasyonlarını etkileyecek ve santrallere zarar verecek boyutta olmadığını bildirdiler.
Arızalardan ikisi, özel sektöre ait Shiga santralinde meydana geldi. Santralin radyasyon gözlem sisteminde yaşanan arızalar, kısa sürede onarıldı. Yine özel sektöre ait olan Onagawa nükleer santralinde de, meteorolojik veri işleyen sistemde benzer bir aksaklık yaşandı. Bu sorun da kısa süre içinde giderildi.
ÖNCEKİ HABER

Yeltsin'e dokunulmazlık zırhı

SONRAKİ HABER

Hamaney: İsrail yok edilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...