01 Ocak 2000 22:00

Yeltsin'e dokunulmazlık zırhı

Devlet başkanlığından istifa eden Boris Yeltsin, koltuğunu Vladimir Putin'e devretmesinin karşılığını aldı.

Paylaş
Yeltsin'e dokunulmazlık zırhı
Rusya Devlet Başkanı Vekili ve Başbakan Vladimir Putin, istifa ederek kendisini vekil tayin eden Devlet Başkanı Boris Yeltsin için "ömür boyu yasal dokunulmazlık" sağlayan kararnameyi imzaladı.
Putin'in kanun hükmündeki kararnamesinde, "Yeltsin'in, bıraktığı görev dönemleri itibariyle kesinlikle idari ve yasal yükümlülükleri bakımından sorumlu tutulamayacağı, hiçbir evinde, bürosunda arama yapılamayacağını, kendisinin hiçbir surette sorguya çekilemeyeceğini" içeriyor.
Kararnamede, Yeltsin'in adı geçmiyor; ancak tüm eski Rus devlet başkanları ve aileleri için getirilen dokunulmazlık hakları kayıt altına alınıyor.
Emekli devlet başkanına ve ailesine emeklilik döneminde devletin koruma görevlileri vereceğini ve ulaştırma imkânlarının sağlanacağını yasaya bağlayan kararname, eski Devlet Başkanı'nın sağlık harcamalarının tümününün de devlet tarafından karşılanmasını teminat altına alıyor.
ABD'ye garanti
Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in istifasından sonra Rus yönetiminin, dış politikasında değişiklik olmayacağı yolunda kendilerine garanti verdiğini söyledi.
Albright, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov'un kendisini arayarak Rusya'nın dış politikasında değişiklik olmayacağını söylediğini belirtti.Yeltsin'in devlet başkanı vekili olarak tayin ettiği Vladimir Putin'i "dediğini yapabilen yetenekli bir kişi olarak" tanımlayan Albright, Yeltsin'in görevinden ayrıldığı için "bir derece üzüntü hissettiğini" belirtti. Albright, "Yeltsin büyük başarılara imza atmıştı" dedi.
Öncelik ordunun modernizasyonu
Devlet Başkan Vekili Putin de, ülkenin dış politikasının değişmeyeceğini açıkladı. Kabinenin ardından Rusya Güvenlik Konseyi'ni toplayan Putin, burada yaptığı konuşmada, silahlı kuvvetleri güçlendirmeye ve askeri reformlara da devam edeceklerini belirtti. Bu reformlarda temel ilkelerin, ordunun silahlarının modernize edilmesi ve ordu mensuplarının sosyal sorunlarının çözümü olduğunu kaydeden Putin, gizli servislerin de, görevlerini "enerjik" biçimde yerine getirmeyi sürdüreceklerini söyledi. Putin, "İfade hürriyeti, ibadet hürriyeti, basın hürriyeti ve mülkiyet edinme hürriyeti devlet tarafından korunmaya devam edilecektir" diye konuştu.
Rus askerlerine övgü
Vladimir Putin, vekil devlet başkanlığının ilk gününde, Çeçenya'da savaşan Rus askerlerini ziyaret etti. Dün Rus birliklerinin elindeki Gudermes şehrine giden Putin, askerlere övgü dolu bir konuşma yaparak madalyalar dağıttı.
'Federasyonun birliği'
Başkent Grozni'nin 30 kilometre doğusundaki Gudermes'te konuşan Putin, televizyondan canlı yayınlanan konuşmasında, "Bu sadece Rusya'nın onur ve saygınlığını yeniden sağlamakla ilgili değil. Savaşımız, Rusya Federasyonu'nun parçalanmasına bir son vermek için. Rusya hepinize minnettar" dedi.
Çeçenya'ya scud saldırısı
Bu arada ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Rusya'nın Çeçenya'ya üç adet kısa menzilli scud füzesi fırlattığını bildirdi. Pentagon açıklamasında, cuma günü fırlatılan füzelerin, bilgisayarlarda görülen 2000 yılı problemiyle ilgili olmadığı vurgulandı. Rusya ise füzelerle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
ÖNCEKİ HABER

Ankara'da kuduz uyarısı

SONRAKİ HABER

'Dijital kıyamet' kopmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...