31 Aralık 1999 22:00

2000'de gözler Anayasa Mahkemesi,

   Yargıtay ve Danıştay'da

Paylaş
2000'de gözler Anayasa Mahkemesi,
   Yargıtay ve Danıştay'da
Kamuoyunun takip ettiği bazı önemli davalarda gözler yeni yılda Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay'a çevrilecek.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın FP'nin kapatılması istemiyle açtığı davada sona yaklaşıldı. Anayasa Mahkemesi, 18 Ocak'ta Savaş'ın sözlü açıklamalarını, 25 Ocak'ta da FP'nin sözlü savunmasını dinleyecek. Mahkeme, daha sonra FP'nin kapatılıp kapatılmayacağına karar verecek. Anayasa Mahkemesi, yeni yılda HADEP'in kapatılması istemiyle açılan davayı da karara bağlayacak.
Çalışanlar da Sosyal Güvenlik Yasası'nın iptali istemiyle açılan davanın sonucunu merakla bekliyor. Anayasa Mahkemesi'nin gündeminde, Basın-Yayın Yoluyla İşlenin Suçların Ertelenmesine İlişkin Yasa ile kamuoyunda "deprem vergisi" olarak bilinen yasanın bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğün durdurulması istemiyle açılan davalar da bulunuyor.
Göktepe davası
Abdullah Öcalan hakkında verilen idam kararını onayan Yargıtay'ı yeni yılda önemli davalar bekliyor. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Metin Göktepe'yi gözaltında öldürdükleri gerekçesiyle yargılanan ve 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırılan 6 polis hakkındaki kararını, 20 Ocak Perşembe günü açıklayacak.
Alaattin Çakıcı'nın Gazeteci Hıncal Uluç'u silahla yaralamaya azmettirmekten yargılandığı davada, İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nin zaman aşımından davanın düşürülmesine yönelik verdiği kararın temyiz istemine de Yargıtay bakacak.
Manisa davası
Manisalı gençlerin "yasadışı örgüt üyesi" oldukları iddiasıyla yargılandıkları davanın ise İzmir DGM'de karara bağlandıktan sonra ikinci kez Yargıtay'a gelmesi bekleniyor. Ancak, Ceza Genel Kurulu bu davada son sözünü söylemiş ve polislerin işkence yaptıklarını tespit etmişti.
Gazi ve Susurluk davası
Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde karar aşamasına gelen, 12-13 Mart 1995 tarihinde 9 kişinin ölümüne neden olmak suçundan 20 polisin yargılandığı "Gazi olayları" davası da 2000 yılının Yargıtay'da ele alınacak önemli davaları arasında yer alıyor.
Susurluk davası da İstanbul 6 No'lu DGM'de karar aşamasına geldi. Bu dava da yeni yılda Yargıtay'da ele alınacak. Sivas katliamı davası da üçüncü kez Yargıtay'a gelecek. Yargıtay, Ankara 1 No'lu DGM'nin İnsan Hakları Derneği eski Genel Başkanı Akın Birdal'a silahlı saldırı olayında 11 kişiyi 10 ay ile 19 yıl 2 ay 2 gün arasında değişen ağır hapis cezalarına mahkûm ettiği kararın temyiz incelemesini de yapacak.
Danıştay'da üç önemli dava
FP'den İstanbul Milletvekili seçilen Merve Safa Kavakçı'nın "Türk vatandaşlığının kaybettirilmesine" ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açtığı dava da, esastan sonuçlanacak. Danıştay 10. Dairesi'nde 4 Ocak Salı günü yapılacak duruşmanın ardından iptal istemi karara bağlanacak.
Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, İstanbul'un Anadolu yakası elektrik dağıtımının Aktaş'a verilmesine ilişkin imtiyaz sözleşmesinin iptal istemini reddeden 10. Daire'nin kararına yapılan itirazı yeni yılın başlarında görüşmesi bekleniyor. Danıştay 8. Dairesi, Koç Üniversitesi'ne arazi tahsisine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılan davada kararını yeni yılda verecek. İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, daha önce ortak hayetin verdiği iptal isteminin reddine ilişkin kararın yürütmesini durdurmuştu.
ÖNCEKİ HABER

Partilerin idam yaygarası

SONRAKİ HABER

Grev ve direnişler unutuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...