31 Aralık 1999 22:00

Ruslar Grozni merkezine giremedi

Geçtiğimiz hafta 'yılbaşına kadar Çeçenya'nın başkenti Grozni'yi ele geçireceklerini iddia eden Rus askerleri, Çeçen milislerle çarpışmaya devam ediyor.

Paylaş
Ruslar Grozni merkezine giremedi
Geçtiğimiz hafta 'yılbaşına kadar Çeçenya'nın başkenti Grozni'yi ele geçireceklerini iddia eden Rus askerleri, kentin içinde ve dışında Çeçen milislerle çarpışmaya devam ediyor. Rus birliklerinin Çeçenya'nın güneyindeki dağlarda, Gürcistan'a geçmeye çalışan Çeçen güçlerle çatıştığı, Çeçen güçlerin ise başkent Grozni'de Rus güçlere karşı direnmeye devam ettiği bildirildi.
Rus askeri yetkililer, Rus sınır muhafızlarının denetimindeki stratejik öneme sahip bir yoldan Gürcistan yönüne geçmeye çalışan Çeçen güçlerle Rus askerleri arasında çatışmalar çıktığını, Rus güçlerinin Dağıstan sınırında Zandak ve Zandak-Ara köylerini almaya çalıştıklarını söylediler.
Siviller sığınaklarda
İtar-Tass ajansı, Rus birliklerinin Grozni merkezine 2 kilometre kadar yaklaştığını belirtirken, kentin merkezinde önemli bir hareketliliğin görülmediği kaydedildi. Rus güçlerinin Grozni'ye ilerlemeye devam ederken, kentte gıda sıkıntısı çeken 40 bin kadar sivilin sığınaklarda bulunduğu sanılıyor. Çeçen güçlerinin üst düzey komutanlarından Aslanbek Abdül Hacıyev Grozni'de 3000 ile 5000 arası savaşçılarının bulunduğunu söyledi.
Rus savaş uçaklarının dün sabaha kadar Çeçenya'da toplam 83 sorti yaptığı bildirildi. Interfaks ajansının haberine göre, Çeçenyan'ın hemen dışındaki Mozdok'ta bulunan askeri üsteki Rus kaynakları, uçakların Çeçen savaşçılara ait 25 karargâh, 4 uçaksavar sistemi ve 5 iletişim tesisini vurduğunu belirttiler.
Çelişkili açıklamalar
Itar-Tass ajansı, savaş uçakları ve topçu birliklerinin ara vermeksizin başkent Grozni'yi bombaladığını, kara birliklerinin üç yönden kentin merkezine doğru ilerlediğini duyurdu. Ajans, Rus güçlerinin son 24 saatte 80 Çeçen militanı öldürdüğünü iddia ederken, Çeçen güçlerin komutanlarından Aslambek İsmailov da, son çatışmalarda 70 Rus askerini öldürdüklerini öne sürdü. Bir diğer Çeçen komutan Mumadi Saidayev, önceki gün yaptığı açıklamada, Rus birliklerinin kent merkezine ulaşamadıklarını belirterek, "Bazı bölgelerde Rusları püskürtmeyi başardık. Bazı karargâhlarımızın savunması güç olduğu için geri çekildik" şeklinde konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Kremlin'den kritik hamle

SONRAKİ HABER

Fransa'nın ormanları yok oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...