30 Aralık 1999 22:00

Memura yüzde 2 yalanı

Maaşlardaki artışın enflasyonun altında kaldığı zaman verileceği vaat edilen ek zam oranı, IMF'ye verilen 'niyet mektubunda' yok.

Paylaş
Memura yüzde 2 yalanı
Hükümet memura verdiği sefalet zammında dahi yalan söylüyor. Memur maaşlarına yılbaşından itibaren yapılacak olan yüzde 15 oranındaki zammın, enflasyonun altında kalması halinde yapılacağı söylenen yüzde 2'lik ek zam, IMF'ye verilen "niyet mektubu"nda yer almıyor.
IMF'ye verilen niyet mektubunda öngörülen sistem arasında, hem enflasyon farkının maaşlara yansıtılacağı zaman hem de artı iki puan konusunda önemli bir çelişki ortaya çıktı. 2000 Yılı Bütçe Yasası'nın memur maaşlarıyla ilgili düzenlemeleri içeren 46. maddesi, bu yılın ilk altı ayı içinde, enflasyon oranının yüzde 15'i aşması halinde, bu durumun ortaya çıktığı ayı izleyen ayın 15'inden geçerli olmak üzere maaşların yüzde 15 zam ile enflasyon oranı arasındaki fark artı iki puan artırılması öngörülüyor. Buna göre sistem, "örneğin 3 Mayıs'ta açıklanacak olan ocak-nisan enflasyonunun yüzde 16 olması halinde, 15 Mayıs'ta ödenecek olan aylıklara yüzde 3 oranında zam yapılması" şeklinde işleyecek. Eflasyon oranı olarak ise TÜFE'deki artış dikkate alınacak.
Niyet mektubunda yok
Ancak, IMF'ye verilen niyet mektubunda memur maaş zamlarıyla ilgili olarak maddenin Bütçe Yasası'ndaki sistemden çok daha farklı bir sistemi öngördüğü belirlendi. Memur maaşlarına yılın ikinci yarısı için yüzde 10 oranında zam yapılacağı belirtilen niyet mektubunda, 2000 yılının ilk altı ayında tüketici fiyatlarındaki artışın yüzde 15'i aşması halinde, temmuz ayında maaşlara yüzde 10'dan ayrı olarak yalnızca enflasyon oranı ile yüzde 15 oranı arasındaki fark kadar daha ek zam yapılacağı belirtiliyor. IMF'ye verilen niyet mektubunda, Bütçe Yasası'nın aksine, hem 2 puanlık artı zamdan söz edilmiyor hem de bu zammın zamanı temmuz ayına bırakılıyor.
Niyet mektubunda yılın ikinci yarısı için enflasyona ilişkin bir farktan söz edilmezken, Bütçe Yasası'nda bu uygulamanın ikinci yarıda sürdürülüp sürdürülmeyeceğine ilişkin yetki Bakanlar Kurulu'na bırakılıyor.
Hükümetin, Bütçe Yasası'yla zorunluluk haline gelen bu düzenleme konusunda niyet mektubunda farklı bir tavır sergilemesi dikkat çekici bulundu. Yılın ilk altı ayı dolmadan, örneğin 3 veya 4'üncü ayın sonunda TÜFE'deki artışın yüzde 15'i aşması halinde, niyet mektubuna göre mi, Bütçe Yasası'na göre mi hareket edileceği konusunda bir çelişki yaşanabileceği ifade ediliyor.
ÖNCEKİ HABER

Fransa hükümeti önlemleri yeni hatırladı

SONRAKİ HABER

ABD'den çelik ithalatına vergi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...