28 Aralık 1999 22:00

Hedefte TİS'ler var

Memur maaşlarının ve tarım ürünleri fiyatlarının ardından işçi ücretleri de "enflasyonu düşüreceğiz" masalına kurban edilmek isteniyor.

Paylaş
Hedefte TİS'ler var
Hükümet ve işverenler, TİS'leri "askıya almaya" çalışıyor. IMF'ye verilen "niyet mektubu"nda maaş ve ücretlerin "hedeflenen enflasyon" oranında belirleneceği taahhüdünün verilmesi ve memur maaşlarının bu doğrultuda ayarlanması, işverenlerin de özel sektörde başlayacak olan toplusözleşme görüşmelerinde işçilerin karşısına "hedeflenen enflasyon"u çıkarmasını gündeme getirdi. Nitekim Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Başbakan Bülent Ecevit'e bir mektup göndererek, işçi ücretlerini belirlerken "hedeflenen enflasyon" oranını dikkate alacaklarını açıkladı.
Memur maaşlarının ve tarım ürünleri fiyatlarının ardından işçi ücretleri de "enflasyonu düşüreceğiz" masalına kurban edilmek isteniyor. Hükümetin IMF ile imzaladığı üç yıllık stand-by anlaşmasını gerekçe gösteren TİSK ve TÜSİAD üyesi işverenler, önümüzdeki dönem başlayacak olan toplusözleşmelerde işçinin karşısına en fazla yüzde 25 zam ile çıkmaya hazırlanıyorlar. IMF heyeti stand-by anlaşması imzalanmadan önce TİSK ve TÜSİAD'ı ziyaret etmiş, ücretlerin enflasyon hedefine göre belirlenmesini istemişti.
TİSK dün Başbakan Ecevit'e gönderdiği mektupta bu niyetini açıkça ilan etti. Mektupta, ücretler ve kamu tarafından üretilen sınai girdi fiyatlarının, hedeflenen enflasyondan daha yüksek oranlarda arttığı takdirde, ekonominin rekabet gücünün azalacağı, büyümenin hedeflerine ulaşmayacağı ve işsizliğin geriletilmesinin güçleşeceği görüşü savunularak, 2000 yılı toplu iş sözleşmelerinde işçi kesimi ile arzu edilen uzlaşma zeminin oluşturulması için, özellikle gelirler politikasının Ekonomik ve Sosyal Konsey'de acilen ele alınması gerektiği ileri sürüldü. TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu da daha önce işçi ücretlerin de "hedeflenen enflasyon" sistemi dahilinde davranacaklarını açıklamıştı.
Bu arada toplusözleşmeler de "temel ücret" olarak alınan asgari ücret de hükümet ve işverenlerce yüzde 25 enflasyon hedefini geçmeyecek biçimde artırılmaya çalışılıyor. Böylece toplusözleşmelerde etkili olan asgari ücretin de "düşürülmesi" ile TİS'lerin etkisizleştirilmesi yolunda önemli bir adım atılmış olacak.
Zamlar durmuyor
Diğer yandan hükümet sürekli olarak ücret ve maaşları baskı altında tutmaya çalışırken bir yandan da zamları alabildiğine salmış durumda. Sadece kiraların "hedeflenen enflasyon" oranında artırılacağına ilişkin karar alan hükümet, buna karşın tüpgaz, doğalgaz, benzin, LPG gibi kamu zamlarını hedefin oldukça üzerinde yaptı.
ÖNCEKİ HABER

Fujimori yine aday

SONRAKİ HABER

Memura 15 milyon verdiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...