28 Aralık 1999 22:00

Fujimori yine aday

Peru diktatörü Alberto Fujimori, devlet başkanlığı seçimlerinde üçüncü kez aday olacağını ilan etti.

Paylaş
Fujimori yine aday
Peru diktatörü Alberto Fujimori, devlet başkanlığı seçimlerinde üçüncü kez aday olacağını ilan etti. Fujimori'nin nisan ayında yapılacak seçimlerde aday olması, anayasaya aykırılık teşkil edecek.
61 yaşındaki Fujimori, televizyonda yaptığı konuşmada, "2000-2005 döneminde devlet başkanlığı için adaylığımı koymaya karar verdim" dedi. Devlet Başkanı, ülkede başlatılan "reform" sürecinin devamının, kendisinin yeniden seçilmesine bağlı olduğunu söyledi. Muhalefet liderleri ve anayasa hukukçuları ise, Fujimori'nin kararının anayasaya aykırı olduğunu bir kez daha vurguladılar. Muhalefet, kararın halkın isyan etmesine neden olacağını belirtti.
Fujimori, kendi hazırladığı anayasanın ilgili maddelerini tartışmalı bir biçimde değiştirerek, üçüncü kez aday olmasının önünü açmıştı.
'Toplumsal barış bozulur'
Merkezi başkent Lima'da bulunan And Hukukçular Komisyonu adlı insan hakları örgütünün başkanı Diego Garcia-Sayan, "Umut ediyoruz ki Fujimori bu tehlikeli adımı atmaktan kaçınır" diye konuştu. Tekelci medya organları ise, 10 yıllık iktidarı boyunca kendilerine "iyi bakan" diktatörün kararını anketlerle selamladılar. Peru halkını sefalete iten politikaların mimarı olan Fujimori, bu anketlere göre aday olması durumda seçimi kazanacak. Muhalefet partileri, Fujimori'ye bağlı istihbarat servislerini, devlet başkanının rakiplerine karşı komplolar kurmak ve medyayı kirli işler için kullanmak ile suçluyorlar.
ABD ve Japonya destekli
ABD ve Japonya tarafından desteklenen Fujimori, 1990 yılında rakibi Yazar Mario Vargas Llosa'yı geride bırakarak devlet başkanı seçildi. 1992 yılında muhalefetin ağırlıkta olduğu kongreyi ve mahkemeleri kapatan diktatör, daha sonra bir yandan devrimci örgütleri ezmeye girişirken diğer yandan da "serbest piyasa reformları"nı yürürlüğe soktu.
Peru'da gerçekleştirilen özelleştirme, işten atma ve esnek çalışma politikaları sonucu milyonlarca emekçi sefalete sürüklendi.
ÖNCEKİ HABER

Guatemala'ya katil başkan

SONRAKİ HABER

Hedefte TİS'ler var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...