28 Aralık 1999 22:00

Guatemala'ya katil başkan

Guatemala'da yapılan ilk 'barışçı' seçimleri, eski diktatör General Efrain Rios Montt ile sıkı ilişkileri olduğu bilinen ve katil olduğunu...

Paylaş
Guatemala'ya katil başkan
Guatemala'da yapılan ilk 'barışçı' seçimleri, eski diktatör General Efrain Rios Montt ile sıkı ilişkileri olduğu bilinen ve katil olduğunu itiraf eden Alfonso Portillo kazandı. Seçimlerde Guatemala Cumhuriyetçi Cephesi (FRG) lideri Portillo oyların yüzde 68'ini alırken, iktidardaki Ulusal İlerleme Partisi'nin adayı Oscar Berger, yüzde 32'de kaldı.
Katillikle övünüyor
Portillo, bu yılın başında yaptığı bir açıklamada, sürgünde yaşadığı Meksika'da iki hukuk profesörünü öldürdüğünü böbürlenerek anlatmıştı. Açıklamanın ardından da Portillo'nun seçim kapmanyası başlamıştı. İki kurbanın, dekanlık yarışında Portillo'nun rakipleri olduğu biliniyor. Portillo kendini savunduğunu iddia ederken, kurbanların aileleri, yakınlarının silahsız olduğunu açıklamıştı. Hakkında tutuklama kararı çıkan Portillo, Meksika'dan kaçmayı başarmıştı. Portillo, seçim kampanyasında "Kendi hayatını savunabilen biri, vatandaşlarının da hayatını savunabilir" sloganını kullanmıştı.
General perde arkasında
Portillo'nun partisi FRG'nin kurucusu ve halen perde arkasından partiyi yöneten isim ise, 1982-1983 yılları arasında ülkeyi yöneten eski diktatör General Efrain Rios Montt. Nitekim, Portillo, Montt'un kendisine danışmanlık yapacağını açıkça dile getiriyor. General Montt'un iktidarı, 200 bin kişinin öldüğü ve 1996 yılında sona eren cunta yönetiminin en kanlı dönemlerinden biri.
Montt, ülkedeki gerilla hareketine karşı mücadele adı altında binlerce sivili öldürmüştü. Bu dönemde Portillo, gerillalarla ilişkisi olduğu gerekçesiyle ülkeden kovulmuştu.
ÖNCEKİ HABER

Fransa'da kara Noel

SONRAKİ HABER

Fujimori yine aday

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa