28 Aralık 1999 22:00

Fransa'da kara Noel

Saatte 200 kilometrenin üzerinde bir hızla esen rüzgârlar, Avrupa ülkelerine felaket getirdi. Fırtına, en büyük zararı Fransa'ya verdi.

Paylaş
Fransa'da kara Noel
Batı Avrupa ülkelerinde büyük zarara yol açan fırtınalarda ölü sayısının 80'in üzerine çıktığı bildirildi.
Saatte 219 kilometre hızla esen rüzgârların yarattığı tahribat, en çok Fransa'yı vurdu. Ülkede 34 kişi yaşamını yitirirken, 1.5 milyon ev elektriksiz kaldı. Fransa'nın özellikle kuzey bölgelerini silip süpüren fırtınadan en çok Ille et Vilaine bölgesinin etkilendiği, başkent Paris'in de büyük zarar gördüğü açıklandı. Son 50 yılın en şiddetli rüzgârlarıyla karşı karşıya kalan başkentte, Disneyland'a eğlenmeye giden altı kişinin üzerine ağaç düştü. Fransa çapında birçok havaalanı kapanırken, karayollarında da ulaşım mümkün olmadı.
10 bin ağaç devrildi
Versailles Şatosu'nun bahçesindeki 10 bin ağaç devrilirken, başta Notre-Dame Katedralı olmak üzere birçok tarihi yapı zarar gördü. Tarihi Site ve Anıtlar Ulusal Fonu tarafından yapılan açıklamada, hasarın onarılması için 80 milyon dolara yakın para harcanması gerektiği dile getirildi.
Hükümet hazırlıksızdı
Paris Belediye Başkanı Jean Tiberi, hükümetten şehri afet bölgesi ilan etmesini isterken, Ulaştırma Bakanı Jean-Claude Gayssot, böyle bir şeyi daha önce yaşamadıkları için felakete hazırlıksız olduklarını söyledi.
Fransa kadar olmasa da, diğer Avrupa ülkeleri de fırtınadan olumsuz etkilendi. Almanya'da saatte 200 kilometre hıza ulaşan rüzgâr nedeniyle en az 17 kişi yaşamını yitirdi. 8 kişinin öldüğü İngiltere'de 300 nehrin taşma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.
Petrol faciası büyüyor
Fırtına, Fransa'nın kuzeydoğusunda bir petrol tankerinin batmasıyla başlayan çevre felaketini üst boyutlara tırmandırdı. Rüzgâr nedeniyle binlerce ton ham petrol, kıyılara doğru ilerliyor.
Önceki gün Paris'te bir araya gelen Greenpeace üyeleri, tankerin batmasından sorumlu tuttukları TotalFina şirketinin merkez binası önünde bir protesto düzenlediler. Şirket binası önüne petrol döken ve sızıntı nedeniyle yaşamını yitiren deniz kuşlarının cesetlerini içeri fırlatan çevreciler, TotalFina'nın, olayın hukuki, ahlaki ve mali sorumluluğunu tam olarak üstlendiğini açıklamasını istediler.
Ülkenin en güzel sahillerini birer mezarlığa çevirmeye başlayan sızıntı hakkında bir açıklama yapan Greenpeace yetkilisi Bruno Rebelle, "Dün sahildeydik ve TotalFina'dan kimseyi göremedik" diye konuştu.
Malta bandıralı Erika adlı tanker, 12 Aralık'ta ikiye bölünmüş ve 11.4 milyon litre petrol denize boşalmıştı. TotalFina şirketi, 24 yaşındaki eski tankeri, Rotterdam'dan İtalya'nın Leghorn şehrine petrol taşımak için kiralamıştı.
Greenpeace yetkilileri, sahillerde çalışan gönüllülerin, 6000 deniz kuşunun ölüsünü bulduklarını bildirdi. Ancak yetkililer, bu rakamın, sızıntı nedeniyle yaşamını yitirecek deniz hayvanlarının belki de sadece onda biri olduğunu vurguladılar.
Diğer ülkeler
Fırtınalar nedeniyle İspanya'da da iki kişi ölürken, Hollanda'daki Maas Nehri'nin taşmak üzere olduğu bildirildi. Belçika'nın güneyindeki Charleroi bölgesinde nenirlerin taşması nedeniyle 30 bin insan içme suyundan mahrum kaldı. İsviçre'de ise, aralarında Alplerde düşen bir kayak gondolunda bulunanlar da dahil 13 kişi öldü. İtalya'nın Torino bölgesinde de bir uçağın düşmesi nedeniyle bir pilot ve pilot öğretmen yaşamını yitirdi.
Meteoroloji uzmanları, Atlantik Okyanusu üzerinde ikinci bir fırtınanın oluşmakta olduğunu ve bunun da yakında Avrupa kıyılarına vuracağını haber verdiler.
ÖNCEKİ HABER

Taşımalı eğitim öğrenciyi aç bırakıyor

SONRAKİ HABER

Guatemala'ya katil başkan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...