27 Aralık 1999 22:00

Off-shore hesap sahipleri kaygılı

Geçen hafta içinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen beş bankadaki off-shore hesap sahipleri, tasarruflarını tümüyle yitirme olasılığıyla...

Paylaş
Off-shore hesap sahipleri kaygılı
Geçen hafta içinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen beş bankadaki off-shore hesap sahipleri, tasarruflarını tümüyle yitirme olasılığıyla karşı karşıya kalmanın kaygısını yaşıyor. Beş bankadaki off-shore hesapların, mevduattaki yüzde 100'lük devlet güvencesi dışında bulunması ve bu hesaplar için ödeme yapılmaması, tasarruf sahiplerinin tepkisine neden oluyor.
Merkez Bankası yetkilileri, off-shore hesapların devlet güvencesi kapsamında olmadığını vurgulayarak bu hesaplarla ilgili ödemelerin ancak off-shore bankaların "parası oldukça yapılabileceğini" belirtiyorlar. Tartışma da bu noktada çıkıyor. Off-shore bankaların en büyük hissedarları, bazılarının ise tümüyle sahibi el konulan bankalar olduğu için, bu bankaların off-shore bankaların yükümlülüğünü de üstlenmek zorunda oldukları görüşü dile getiriliyor.
Off-shore hesaplarda parası bulunan tasarruf sahipleri, en çok yaşanan belirsizlikten yakınıyor. Tasarruf sahipleri, paralarını vade bitiminde alıp alamayacaklarını öğrenmek istiyor, ancak bu konuda kendilerine kimse güvence veremiyor. Ayrıca, paraların zamanında ödeneceğini söyleyen banka yetkililerine duyulan güven de büyük ölçüde yitirildiği için kaygı daha da artıyor. El konulan bankalardan ikisiyle ilgili olarak daha farklı bir sorun yaşanıyor. Yaşarbank ve Esbank hisse senetleri borsada işlem görüyordu. El koyma operasyonuyla birlikte hisse senetlerinin halka açık kısmı da Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na geçmiş oldu ve bu hisse senetlerinin borsadaki işlemleri durduruldu. Elinde bu iki bankanın hisse senedi olanlar da zor durumda kaldı. Bu sorunun nasıl aşılacağı da henüz netlik kazanmadı.
Öte yandan Merkez Bankası nezdindeki Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen Yurtbank'ta off-shore hesabı bulunan bir grup mudi, devletin kendilerini mağdur ettiğini ileri sürdü. Paralarının ödenmediği gerekçesiyle bir yetkiliyle görüşmek için Başbakanlık'a girmek isteyen mudilere, güvenlik görevlileri tarafından izin verilmedi.
Bunun üzerine mudiler adına açıklama yapan bir temsilci, Fona devredilen Yurtbank'ta off-shore hesapları bulunduğunu, ancak paralarını çekemediklerini söyledi. Daha önce bu konuda yetkililerle görüştüklerini, kendilerine bir açıklama yapılacağının açıklandığı belirten temsilci, şu görüşleri savundu:
"Ancak şu ana kadar bir açıklama yapılmadı. Devlet bu konuda bir duyarsızlık içinde. Paralarını bu bankaların off-shore hesabına yatıran mudiler, bu bankalara devletel koymasaydı zamanı gelince paralarını alacaklardı. Bu bankaların iflas etmesi, batması ya da kapanması söz konusu değil. Bankaların sahibi değişmiştir. Devlet bizi mağdur etmektedir."
ÖNCEKİ HABER

Bütçe IMF programının eki gibi

SONRAKİ HABER

Yeter davasında da polisler bulunamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...