27 Aralık 1999 22:00

Rus güçleri Grozni merkezinde

Rus özel timleri ve Rusya'ya bağlı Çeçen milisler, Çeçenya başkenti Grozni'nin merkezine kadar girdiler.

Paylaş
Rus güçleri Grozni merkezinde
Çeçenya'nın başkenti Grozni'yi yılbaşına kadar ele geçireceklerini iddia eden Rus güçlerinin, kent merkezine kadar ulaştıkları bildirildi.
Interfax ajansına açıklama yapan Moskova yanlısı Çeçen milislerin lideri Bislan Gantamirov, kendisine bağlı güçlerin şehir merkezinde yer alan yerel gazetelerin eski merkezlerinin bulunduğu Dom Pechati diye bilinen bölgeye ulaştıklarını söyledi. Çeçen güçlerin saklandıkları yerleri araştırdıklarını belirten Gantamirov, şehirdeki birkaç noktada şiddetli direnişin sürdüğünü de sözlerine ekledi.
Hava destekli saldırı
Rus özel timleri ve Rusya yanlısı Çeçenlerin, direnişle karşılaştıkları bölgelerde kısa süreli olarak geri çekildikleri, bu bölgelerin hava bombardımanıyla "temizlenmesi"nin ardından ilerlemeye devam ettiği belirtiliyor. Ancak şehrin stratejik noktalarında üslenen Çeçen güçlerin tek bir savunma hattına sahip olmadıkları ve birçok semti çatışmaya girmeden bıraktıkları kaydedildi. Halen birçok cadde ve meydanda direnen Çeçen grupların, Rusya'nın işini zora sokacağı kesin görünüyor.
Çeçenya'da kurulan Rusya yanlısı yönetime bağlı Devlet Güvenlik Konseyi'nin Başkanı Malik Saydullayev de, bu görüşü doğrulayarak, Grozni'nin alınmasının birkaç ayı bulabileceğini söyledi. Saydullayev, "Kentte yaklaşık 5000 Çeçen gerilla bulunuyor ve bunlar, yaşadıkları sürece kenti terk etmeyecekleri yönünde yemin etmiş durumdalar" diye konuştu.
Rus komutanların ayrıca, Çeçenlerden gelecek muhtemel bir kimyasal saldırı olasılığı karşısında da endişeli olduğu belirtiliyor.
Ölü sayısı çelişkili
Nerede olduğu bilinmeyen Çeçen lider Aslan Maşadov ve Çeçen komutanlardan Aslambek İsmailov da, Grozni'nin "sonuna kadar savunulacağını" söyledi. İsmailov, Çeçen savaşçıların, kentten çıkmak için koridora ihtiyaçları olmadığını, çünkü sonuna kadar savaşacaklarını belirtti.
Bu arada, Rusya Savunma Bakanı İgor Sergeyev, Grozni'de son 24 saat içinde 4 Rus askerinin öldürüldüğünü söyledi. Çeçenler ise, hafta sonu çıkan çatışmalarda 300 Rus askerini öldürdüklerini öne sürdüler.
ÖNCEKİ HABER

Bosna'da NATO bataklığı

SONRAKİ HABER

Ekvador'da ordudan muhtıra

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...