26 Aralık 1999 22:00

Sefalet ücreti yarın belirleniyor

Hükümet ve TİSK'in asgari ücretin hedeflenen yüzde 25 enflasyon oranında artırılması yönündeki istekleri nedeniyle bir türlü belirlenemeyen yeni ücret, Türk-İş'in muhalefetine rağmen hükümet ve işveren tarafından çıkarılacak.

Paylaş
Sefalet ücreti yarın belirleniyor
Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1 Ocak 2000 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücreti yarın yapılacak toplantıda belirleyecek. Hükümetin IMF'ye verdiği sözler doğrultusunda belirlenecek asgari ücretin sefalet ücretinin ötesine geçmesi beklenmiyor.
Hükümet ve TİSK'in asgari ücretin hedeflenen yüzde 25 enflasyon oranında artırılması yönündeki istekleri nedeniyle bir türlü belirlenemeyen yeni asgari ücret, Türk-İş'in muhalefetine rağmen hükümet ve işveren tarafından çıkarılacak.
IMF'ye verilen niyet mektubunda asgari ücretin hedeflenen enflasyona göre belirleneceğinin ifade edilmesi, Türk-İş tarafından tepkiyle karşılandı. Türk-İş asgari ücretin hükümetin IMF'ye verdiği niyet mektubunda belirlenmesinden dolayı komisyona ihtiyaç kalmadığını belirtirken, işveren ve hükümet temsilcileri komisyonun özerk olduğunu iddia ediyorlar.
Türk-İş, 15/1'le çalışan en düşük derecedeki memur maaşının net 121 milyon, brüt ise 155 milyon lira olduğunu hatırlatarak, asgari ücretin bu rakamın altına inmesini istemiyor.
Komisyon toplantılarının başından beri asgari ücretin hedeflenen enflasyona uygun belirlenmesini savunan TİSK ise, hükümetin tavrından memnun.
Bu arada asgari ücretin hangi süreyle geçerli olacağı da netleşmedi. Asgari ücretin geçen sene olduğu gibi altı aylık süreyle belirlenip belirlenmeyeceğine de yarınki toplantıda karar verilecek.
Asgari ücretin hedeflenen enflasyona göre belirlenmesi durumunda ilk altı ay için yüzde 15 artışla net 78 milyon 925 bin lira, brüt ise 107 milyon 640 bin lira oluyor. İkinci altı ay için yüzde 10 artırıldığında ise, temmuzdan itibaren, net 86 milyon 817 bin lira, brüt 118 milyon 404 bin liraya ulaşıyor.
ÖNCEKİ HABER

Boğaz güvenliği tehlikede!

SONRAKİ HABER

Depremzedenin iftar yemeği kesildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...