26 Aralık 1999 22:00

Grozni ateş altında

Çeçenya'nın başkenti Grozni'yi işgal etmeyi hedefleyen Rus birlikleri, saldırılarını yoğunlaştırdı. Onbinlerce sivilin mahsur kaldığı kent, ağır bombardıman altında.

Paylaş
Grozni ateş altında
Rus birliklerinin Grozni'yi ele geçirme harekâtı tüm şiddetiyle sürüyor. Çeçenya'nın başkenti Grozni'yi dışarıdan füzelerle döven Rus ordusunun tankları da karadan ilerliyor. Rus askeri yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda ise, kentin yılbaşından önce işgal edileceği belirtiliyor.
Kentte onbinlerce sivilin mahsur kaldığı ifade ediliyor. AFP haberc ajansının cephedeki muhabiri, başkentteki yaklaşık 2000 Çeçen savaşçının ateş açtığı zaman Rusların geri çekildiklerini belirterek, Rus birliklerinin güney ve doğu cephelerinde ilerlediklerini kaydetti. AFP muhabiri, Grozni'yi kuşatan yaklaşık 100 bin Rus askerinden şimdiye kadar 2000 kadarının Grozni'ye girmiş olabileceğini bildirdi.
Bu arada, ITAR-Tass Ajansı, Batı Cephesi Komutanı Korgeneral Vlamidir Shamanov'a dayanarak verdiği haberde, önceki günkü çatışmalarda Çeçen güçlerinden en az 80 kişinin öldürüldüğünü aktardı. Ajans, ayrıca Rusya Acil Durumlar Bakanı Sergei Shoygu'nun, İnguş Cumhuriyeti'nde Çeçenya Devlet Başkanı Aslan Maşadov'un temsilcisi ile bir araya geldiğini duyurdu. Görüşmede tarafların, Grozni'deki sivillerin nasıl tahliye edilebileceği konusunu ele aldıkları kaydedildi. Ancak görüşmeden sızan haberlere göre taraflar arasında bir uzlaşma sağlanamadı.
Üç aşamalı plan
Itar-Tass Ajansı, Grozni'ye yönelik harekâtın 3 aşamada gelişmesinin planlandığını duyurdu. Itar-Tass'ın, Kuzey Kafkasya'daki Rus askeri komutanlığı kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, Grozni'nin gece boyunca bombalanmasının ilk aşama olduğu, bu aşamanın Çeçen güçlerinin moralini bozma ve mevzilerini imha etme amacı taşıdığı bildirildi.
İkinci aşamanın, Moskova yanlısı eski Grozni Belediye Başkanı Bislan Gantamirov'a bağlı 500 kişiden oluşan birliğin, havan topları ve keskin nişancılar eşliğinde şehir merkezine doğru hareket etmesiyle başlayacağı belirtildi.
Haberde, bu aşamanın hedefi, 15 kısma ayrılmış Grozni'nin hassas noktalarında Rus askeri varlığını sağlamak olarak tanımlandı. Böylelikle Rusya Federasyonu'na bağlı güçlerin varlığının bir ağ şeklinde şehirde yayılacağı, bu ağın da üçüncü aşamaya geçiş için askerlere destek sağlayacağı kaydedildi.
Üçüncü aşamada ise Grozni'deki Çeçen güçlerinin nihai olarak "imha edilmesinin" bulunduğunu haber veren Itar-Tass, bu planın, en fazla 20 kişiden oluşan gruplar halinde hareket eden Çeçen güçlerinin Grozni'de serbestçe dolaşmasını durdurma amacını taşıdığını aktardı.
Haberde ayrıca, askerlere sivil halkın canını korumaları ve şehrin ele geçirilen yerlerinde güvenli alanlar yaratmalarının emredildiği ileri sürüldü.
Rus ORT televizyonu, Rus askeri kaynaklarının, Grozni'nin 1-2 gün içinde ele geçirileceğini söylediklerini duyurmuş, ancak basında daha sonra çıkan haberlerde, Rusya yanlısı Çeçen lider Malik Saydullayev'in, kentteki çatışmaların aylarca sürebileceğini ifade ettiği belirtilmişti.
ÖNCEKİ HABER

Çiftçiye Ergene tazminatı

SONRAKİ HABER

Üretici kuru ekmeğe muhtaç ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...