25 Aralık 1999 22:00

Çiftçiye Ergene tazminatı

Ergene Nehri'nin kirli sularıyla sulama yaptıkları için zarara uğrayan Edirneli üreticinin açtığı davada, Çevre Bakanlığı mahkûm oldu. 'Çevreye bakmak' işinden yalnızca ağaç dikimini anlayan Bakanlık, bu kararla çiftçilere tazminat ödeyecek.

Paylaş
Çiftçiye Ergene tazminatı
Ergene Nehri'nin kirliliği sonucu çiftçilerin uğradığı zarar tazmin edilecek. Danıştay, bir çiftçinin açtığı davada, Edirne İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı onaylayarak, kesinleştirdi. Karar, bu yönde açılan çok sayıda davaya örnek teşkil edecek.
Edirneli çeltik üreticisi Yunus Atay, "Çevre Bakanlığı'nın görevini yerine getirmemesi nedeniyle Ergene Nehri'nin kirlendiğini, bu kirlilik sonucu ürün kaybına uğradığını" belirterek, bir milyar 285 milyon liralık zararının yasal faiziyle birlikte ödenmesi istemiyle Edirne İdare Mahkemesi'nde dava açtı.
Mahkeme, 1996 zararı için açılan davada, Atay'ın Meriç Sulh Hukuk Mahkeme kanalıyla yaptırdığı tespit sonucu düzenlenen bilirkişi raporunda, 838 milyon 224 bin lira olarak tespit edilen zararını Çevre Bakanlığı'nca tazminine karar verdi. Edirne İdare Mahkemesi'nin karar gerekçesinde, Ergene Nehri'nin endüstriyel ve evsel atıklar nedeniyle kirlendiği belirtildi. Mahkemenin kararında, Edirne İl Çevre Müdürlüğü'nce hazırlanan "Ergene Nehri'nin Kirlilik Raporu"nda, nehrin dördüncü sınıf kirli su özelliğinde olduğunun saptandığı ve özellikle tarımsal amaçlı sulamalarda hiçbir şekilde kullanılamayacağının belirtildiği hatırlatıldı.
Kararda, davacının ektiği çeltiğin Ergene Nehri'nin kirli suları ile sulanması sonucunda zarar görüp, yok olduğunun anlaşıldığı kaydedildi. Gerekçeli kararda, "Çevreye olumsuz etkileri olan her türlü faaliyeti ülke bütününde izleme ve denetlemek, kirlenmenin mevcut olduğu bölge ve sektörleri saptamak Çevre Bakanlığı'nın görevidir" denildi. Çevre Bakanlığı, bu kararı temyiz etti. Danıştay 6. Dairesi, Çevre Bakanlığı'nın yerel mahkeme kararının bozulması istemini yerinde görmeyerek, mahkeme kararını oybirliği ile onadı.
Danıştay 6. Dairesi, bu kararı ikinci derece mahkemesi olarak verdiği için kesin nitelik taşıyor. Alınan bilgiye göre, Danıştay'ın gündeminde aynı yönde yerel mahkemelerce verilmiş kararlar bulunuyor. Danıştay'ın verdiği karar, aynı nitelikteki bu davalar için örnek niteliği de taşıyor.
ÖNCEKİ HABER

Enerjide özelleştirme dayatılıyor

SONRAKİ HABER

Grozni ateş altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...