25 Aralık 1999 22:00

GAP'ın serbest bölge yapılması

   hazırlıkları hızlandı

Paylaş
GAP'ın serbest bölge yapılması
    hazırlıkları hızlandı
ABD ile yapılan ekonomik işbirliği anlaşması kapsamında Güneydoğu'da kurulması düşünülen serbest üretim bölgesi ile ilgili hazırlıkların devam ettiği bildirildi.
Serbest bölgeler özellikle ucuz işgücü ve vergi muafiyetleri ile uluslararası sermayenin gözde yatırım alanlarını oluşturuyor. Ülkenin tümünü yabancı sermaye için serbest bölge haline getirecek uluslararası anlaşmalana ve tahkime ilişkin düzenlemelere tereddütsüz imza atan Türkiye şimdi de GAP bölgesini serbest bölge yapmak için hazırlıklarını hızlandırdı. Dünya Ekonomik İşlem Bölgeleri Birliği (WEBZA) Başkanlığı'na seçilen Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen, yaptığı açıklamada Güneydoğu'de kurulması planlaran serbest üretim bölgesi için hazırlıkların sürdüğünü, bu konuda 1 ay içinde ABD tarafı ile bir araya gelineceğini belirtti. Tüzmen, Türkiye'de kurulacak üretim bölgesine, İsrail'in ortaklığının da söz konusu olduğunu hatırlatırken, yer konusunda çeşitli alternatiflerin değerlendirildiğini kaydetti.
Tüzmen'in açıklaması serbest bölgelerin niteliğini ortaya koyuyor. Tüzmen açıklamasında serbest bölgeleri överken, ABD-Meksika sınırında kurulan "Makiladora" tipi bölgeleri örnek gösterdi. Meksika'nın ucuz işgücü, ABD'nin de girdi sağladığı bu bölgede üretilen ürünlerin tamamı ABD'ye satılıyor.
ÖNCEKİ HABER

Siyasilerin arka bahçesi; SSK

SONRAKİ HABER

Bankazedeler Başbakanlık önünde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...