25 Aralık 1999 22:00

Grozni harekâtı başladı

Çeçenya'nın başkenti Grozni'yi kuşatan Rus birliklerinin nihai saldırıya başladığı ilan eden Rus komutanlar, Grozni'yi birkaç gün içinde ele geçireceklerini iddia ettiler.

Paylaş
Grozni harekâtı başladı
Çeçenya'daki Rus birliklerinin, başkent Grozni'nin ele geçirilmesi için nihai saldırıyı başlattıkları bildirildi.
Grozni'ye doğudan giren Rusya İçişleri Bakanlığı'na bağlı birliklerin komutanı Albay Nikolay Zaitsev, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Nereye gittiğimizi biliyoruz ve dikkatli gidiyoruz" dedi.
Rus özel televizyon kanalı NTV'nin Mozdok'daki Rus askeri üssünde bulunan muhabiri de, Gronzni'nin ele geçirilmesi için "özel operasyonun" başlatıldığını bildirdi.
Moskova yanlısı Çeçen gönüllülerin de, Grozni'nin eski Belediye Başkanı Bislan Gantamirov komutasında saldırıya katıldıkları belirtildi.
İnterfaks, Çeçenya'nın başkenti Grozni'de bu sabahtan itibaren şiddetli çatışmalar başladığını ve başkentin dış kesimlerinde mevzilenmiş bulunan Rus birliklerinin, içerilere doğru ilerlemek amacıyla harekete geçtiklerini bildirmişti.
Rus komutanlar iyimser
Rusya'nın Çeçenya Temsilcisi Nikolay Koshman da, Rus güçlerinin Grozni'yi birkaç gün içinde ele geçireceğini söyledi. Koshman, yaptığı basın toplantısında, bu nedenle kentteki sivillerin kaçmaya çalışmamalarının ve bulundukları yerlerde kalmalarının daha doğru olacağını belirtti.
Nikolay Koshman, halen 50 bin sivilin Grozni'de bodrumlarda saklandığını, yalnızca 8000 kişinin açılan güvenli koridorlardan kenti terk etmeyi başarabildiğini söyledi.
Grozni'deki sivil kayıpları en azda tutmaya çalıştıklarını belirten Koshman, "Sivillerin bulunduğu bölgelere saldırı düzenlemekten kaçınmak için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.
Seçim bilançosu
Öte yandan, Rusya'da 19 Aralık'ta genel seçimler yapılırken, Rus kuvvetlerinin Çeçenya'daki bombardımanında 118 sivilin öldüğü bildirildi.
Çeçen Meclis Başkanı Ruslan Alihacıyev, Rus uçakları ve topçusunun bombardımanlarında aynı gün 360 kişinin de yaralandığını belirtti. Alihacıyev, "öteki devletler"e çağrıda bulunarak, Rusya'ya baskı yapılmasını istedi.
ÖNCEKİ HABER

Dünyayı çocuklar yaratıyor

SONRAKİ HABER

ABD ve Rusya'dan karşılıklı suçlamalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...