24 Aralık 1999 22:00

İşbırakan SASA işçileri işten atıldı

SASA'da, Petrol-İş Sendikası Adana Şubesi'ne üyeliklerinin kabul edilmesi talebiyle 6 gündür işbırakan 108 taşeron işçi, işveren tarafından işten atıldı.

Paylaş
İşbırakan SASA işçileri işten atıldı
Halil İmrek
SASA'da (Suni Senteteki ve Elyaf Sanayi AŞ) Petrol-İş Sendikası Adana Şubesi'ne üye olan ve üyeliklerinin işveren tarafından kabul edilmesi talebiyle 6 gündür işbırakan işçiler, işveren tarafından işten çıkarıldılar.
Forklif makineleri ile yükleme yapan 108 taşeron işçi, hiçbir sosyal hakkı olmadan, işgüvencesinden yoksun bir şekilde, son derece kötü koşullarda çalışıyorlardı. Bu kötü çalışma koşullarına son vermek isteyen işçiler, geçtiğimiz günlerde Petrol-İş Sendikası'na üye olmuşlardı.
İşçilerin taleplerine kulaklarını tıkayan işveren, 30 kadar işçiye forklif kursu vererek işçilerin direnişi kırmaya çalıştı. Başka bölümlerden de işçileri getirerek forklif bölümünde çalıştıran işveren, dün 108 işçinin işine son verdiğini belirtti.
Bu arada işverenin 90 kadar yeni işçi aldığı ifade ediliyor. İşverenin inadı yüzünden fabrikanın zarar ettiğini belirten taşeron işçiler, yeni alınan işçilerin işi yapamayacak nitelikte olduklarını, forklif makinelerini devirdiklerini, kamyona çarptıklarını söylediler. İşçiler, içerde olan alacaklarının da henüz ödenmediğini ifade ettiler.
Mücadele sürecek
SASA işvereni Ömer Sabancı'nın Petrol-İş Sendikası Genel Merkezi'ne 30 Aralık tarihi için randevu verdiğini kaydeden Petrol-İş Adana Şube Başkanı Ahmet Kabaca, "İşveren bu kadar geç bir tarihte görüşme talep ederek işçilerin kararlılığını kırmak istiyor" dedi.
Şube Başkanı Ahmet Kabaca, mücadelelerinin süreceğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim mücadelemiz sürecek, işçilerin işe geri dönmesi için gerekenleri yapacağız, yakında toplusözleşme görüşmeleri için masaya oturacağız, orada da gündeme getireceğiz, işverenin iş huzurunu bozucu uygulamalara son vermesini isteyeceğiz, zorlamada bulunacağız."
Pazartesi günü Türk-İş'e bağlı sendikaların bölge toplantısı olacağını da hatırlatan Petrol-İş Şube Başkanı Kabaca, bu toplantıda SASA'da işbırakan işçilere destek verilmesinin de konuşulacağını ve desteğin nasıl olacağına dair bir kararın çıkacağını ifade etti.
SASA'daki diğer işçilerin de işbırakan işçilere desteğini sunduklarını söyleyen Ahmet Kabaca'ya, "İşverenin geri adım atması için SASA'daki işçilerin işbırakması, eyleme aktif destek olması ve işbırakılan bölümde dışardan gelen işçilerin çalışmasına müsaade etmemek gerekmiyor mu" diye sorduğumuzda, cevabı şöyle oldu: "Bizim SASA'daki diğer işçiler eylemi destekliyor, ama bunu sınırlı ve yasal yollardan yapabiliyorlar. Bizim SASA'daki işçilerden kimse işbırakılan yerde çalışmıyor. Ama işveren dışardan işçi getirip çalıştırıyor, bunun için ise bir şey yapamıyoruz. Yasal anlamda da yapacağımız bir şey yok."
ÖNCEKİ HABER

Haber-Sen üyeleri özelleştirmeye karşı

SONRAKİ HABER

Kamu emekçileri: IMF defol!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...