24 Aralık 1999 22:00

Haber-Sen üyeleri özelleştirmeye karşı

   Meclis'e yürüyecek

Paylaş
Haber-Sen üyeleri özelleştirmeye karşı
     Meclis'e yürüyecek
Sultan Özer
Kamunun elindeki kâr eden kuruluşları, yerli ve yabancı sermayenin hizmetine sunan yasalar Meclis'ten son süratle geçiyor. Türk Telekom'un özelleştirilmesini getiren yasa tasarısı da Meclis gündeminde. Hükümet tasarıyı bir an önce yasalaştırmak için çaba harcarken, işkolunda örgütlü Haber-Sen üyesi kamu emekçileri ise eylemlerine devam ediyor. Haber-Sen üyeleri, tasarının geri çekilmesi talebiyle bugün saat 12.00'de Ulus Heykel'de toplanarak, Meclis'e yürüyecekler.
Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Çınar, bu eylemleriyle yeni tasarının olumsuzluklarına karşı kamuoyunu aydınlatmak, milletvekillerini uyarmak istediklerini söyledi. Hükümetin tasarıyı büyük bir gizlilik içerisinde yürüttüğüne ve bir an önce çıkarma çabasında olduğuna dikkat çeken Çınar, Telekom'un özelleştirilmesiyle ilgili tasarı hakkında ne kamuoyunun ne de milletvekillerinin yeterince bilgisi olduğunu belirtti.
Yasa tasarısının kazanımları yok ettiğine dikkat çeken Çınar, tasarının yasalaşması durumunda Telekom'da personel azalmasının söz konusu olacağını, bunun da işten atmalar anlamına geldiğini söyledi. İsmail Çınar, haberleşmenin çokuluslu şirketler eliyle yürütülecek olmasının da halkın daha pahalı hizmet almasına yol açacağını ifade etti.
Hazine'nin gelir kaynağı
Ayrıca kurumun, Hazine'nin çok önemli bir gelir kaynağı olduğunu ve tasarının yasalaşması durumunda kurumun gelirlerinin artık Hazine'ye akmayacağını kaydeden İsmail Çınar, işkollarındaki Kamu-Sen'e bağlı Birlik Haber-Sen ve Türk-İş'e bağlı Haber-İş'e, yasanın olumsuzluklarını ve gösterilecek tavrı birlikte belirleme çağrısı yaptıklarını, görüşme çağrısına "evet" diyen Birlik Haber-Sen'in olumlu bir adım atmadığını anlattı.
Haber-İş başkanı savundu
Haber-İşSendikası Genel Başkanı Cengiz Teke ise tasarıyı olumlu buldu. Kendileri açısından önemli olanın üyelerine bir zarar gelmemesi ve Telekom'un yüzde 51 hissesinin devlette kalacak olması olduğunu belirten Teke, Telekom'un özelleştirilmesinin diğer kurumların özelleştirilmesinden farklı olduğunu ve işçi çıkarmaların gündeme gelmeyeceğini öne sürdü. Teke, "Yüzde 51 hissesinin devletin elinde kalması nedeniyle diğer işkollarında görülen özelleştirmenin Telekom'da yaşanmayacağı düşüncesindeyiz. Diğer özelleştirmelerde olduğu gibi burada işçi kıyımı, kurumun peşkeş çekilmesi söz konusu olmayacak" diyerek, Telekom'un özelleştirilmesini savundu.
"Bizle ilgili sıkıntı yok. Yeni alınacak herkesin işçi kadrosuyla çalıştırılması söz konusu olacak. Sıkıntı, sözleşmeli olarak çalışanlarda yaşanacak. Onların durumlarının ne olacağı net değil" diyen Haber-İş Başkanı Teke, yabancı sermayeye "hayır" demediklerini, onların ülkeye kolay girmesi adına yapılan bu tür girişimleri, kendi üyelerine zarar gelmediği sürece olumlu bulduklarını ifade etti. Telekom'da bir el değiştirmenin olmayacağını öne süren Cengiz Teke, yabancı sermayenin gelmemesi değil, üyelerinin sıkıntıya düşmemesi konusuyla ilgilendiklerini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Bütçe görüşmeleri devam ediyor

SONRAKİ HABER

İşbırakan SASA işçileri işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...