23 Aralık 1999 22:00

DİSK eylem programı oluşturuyor

DİSK, hükümetin saldırılarına karşı eylem programı oluşturmak amacıyla yarın ve 26 Aralık'ta 10 ilde Bölge Temsilciler Meclisi toplantıları düzenleyecek.

Paylaş
DİSK eylem programı oluşturuyor
Gökhan Biçici
DİSK, yeni yılla birlikte işçi ve emekçilere yönelik saldırılara karşı yoğun bir eylem sürecine girmeyi hedefliyor. DİSK'ten yapılan açıklamada, Sosyal Güvenlik ve Tahkim yasalarıyla uyum yasaları, kıdem tazminatının gasp edilmesi girişimleri, özelleştirmeler, esnek çalışma, işten atmaların hızlanması, toplusözleşme düzenini ortadan kaldırmaya yönelik olarak yüzde 20'lik ücret artışı dayatması, belediye işçilerinin maaşlarının ödenmesi ve genel olarak sendikalaşma hakkı önündeki engeller gibi bir dizi sorun karşısında işçi ve emekçilerin mücadelesinin yükseltilmesinin zorunluluk halini aldığı vurgulandı.
10 ilde temsilciler toplantısı
Siyasal iktidarın kazanılmış haklara yönelik saldırılarına karşı örgütün görüş ve önerileri alınarak, etkili bir eylem programı oluşturulmasını kararlaştıran DİSK, bu amaçla ilke etapta 10 ilde Bölge Temsilciler Meclis'lerini toplayacak. İstanbul, Ankara, Adana, Bursa'da yarın; İzmir, Kocaeli, Gaziantep, Edirne, Samsun ve Antalya'da ise 26 Aralık Cumartesi günü yapılacak olan toplantılara tüm işyeri temsilci ve baştemsilcileri ile şube genel merkez yöneticileri katılacaklar. İstanbul Temsilciler Meclisi toplantısı DİSK Genel Başkanı Vahdettin Karabay ve Genel Sekreter Murat Tokmak'ın katılımıyla yarın saat 10.30'da Mecidiyeköy Kültür Merkezi'nde yapılacak.
Sendika ve sigorta hakkı
DİSK Genel Örgütlenme Sekreteri Hulusi Karlı, gazetemize yaptığı açıklamada, ramazan ayının daha çok bu çerçevede yapılan hazırlıklarla geçeceğini belirterek, yeni yılla birlikte çok yoğun bir çalışma dönemine gireceklerini ifade etti. Çalışmaların önemli bir ağırlığının sendikalılaşma ve sigortalılaşma alanında daha önce yapılan kampanyalara yeniden hız kazandırmak olacağını da sözlerine ekleyen Karlı, yeni yasayla birlikte hayata geçen ve işçiye kendi kendini sigortaya bildirme hakkı tanıyan düzenlemeye de çalışmaları boyunca vurgu yapacaklarını dile getirdi.
En önemli amaç
Türkiye'nin Helsinki toplantısıyla birlikte gündeme gelen AB adaylığına ve bu çerçevede gündeme gelen tartışmalara da değinen Karlı, "Elbette, AB süreciyle birlikte ILO yasalarına uyum konusunda bazı adımlar atabilirler, ancak bu süreçte kıdem tazminatlarının gasp edilmesi gibi saldırılar da gündeme gelecek" dedi.
DİSK tarafından başlatılacak olan bu faaliyetin en önemli amacının ise 17 Ağustos depreminin ardından gündemden büyük oranda düşen Emek Platformu'nu yeniden canlandırabilmek. Gündeme aldıkları sorunların bütün emekçileri ve Emek Platformu'nu da ilgilendirdiğine dikkat çeken Hulusi Karlı, bu gündemler etrafından diğer konfederasyon ve sendikalarla birlikte davranma yönünde girişimlerde bulunacaklarını vurgulayarak, "İzmit'te yapılacak Emek Platformu toplantısında bu konuyu gündeme getireceğiz" diye konuştu.
Örgütlenmede pilot bölgeler
Önemli hedeflerden biri de örgütlenme atağına geçmek. Bu konunun toplantılarının önemli bir gündemi oluşturacağını söyleyen Genel-İş Genel Örgütlenme Daire Başkanı Aşur Kurgen, bu çerçevede pilot bölgeler belirlendiğini ifade etti.
Etkinliklerin ocak ayının ilk haftasından itibaren başlayacağını ve pilot bölgeler olarak belirlenen Trakya, İstanbul Anadolu yakası, İzmir, Adana (Çukurova)'da yoğun bir örgütlenme atağına girişeceklerini aktaran Kurgen, öncelikli amaçlarının kendi tabanlarını bu sürece katmak olduğunu vurguladı. Gaziantep'i de pilot bölge ilan edip etmeme yönündeki tartışmaların sürdüğünü belirten Kurgen, şöyle konuştu: "İlk etapta tabanı aydınlatmaya yönelik etkinlikler yapacağız ve bu süreç üzerinden işbırakma dahil eylemlere yöneleceğiz. Amacımız Emek Platformu'nun sosyal güvenlik döneminde yakaladığı sıcak süreci yeniden yakalamasını sağlamak."
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Demokrasi Platformu

SONRAKİ HABER

Çapan'ın amacı örgütsüzleştirmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...