23 Aralık 1999 22:00

Bir de akraba olsaydı

Alaattin Çakıcı'nın tahliye edilmek üzere "cezaevinde misafir edilmesinin" sorumlusu Adalet Bakanı Türk, kendisini Çakıcı'yla akraba olmadığını söyleyerek savundu.

Paylaş
Bir de akraba olsaydı
Çakıcı'yı Fransa'dan getirerek "kısa bir süre için cezaevinde misafir eden" Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Alaattin Çakıcı ile akraba olmadığını söyledi.
Adalet Bakanı Türk, 34'üncü dönem adli yargı hakim adaylarının ilk görev yerlerini belirlemek için yapılan ad çekme kura törenine katıldı. Tören sonrasında gazetecilerin soruları üzerine Türk, Çakıcı hakkındaki İstanbul 6'ıncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın zamanaşımı nedeniyle düşüp düşmediğine Yargıtay'ın karar vereceğini ve yüksek mahkemenin daha önce zaman aşımının kesildiği yönünde bir kararı olduğunu anımsattı. Türk, Çakıcı'nın iadesinde Bakanlığın ihmali bulunduğu iddialarıyla ilgili olarak da şöyle konuştu: "Adalet Bakanlığı hakkında çeşitli iddialar ortaya atıldı. Bakanlık üzerine düşen görevi yapmıştır. Ancak hiç kimsenin en ufak bir tereddütte kalmaması için bir ihmal ya da yanlış, hata söz konusu ise bunu yapanlar için önce bir inceleme, çıkaca,k sonuca göre de gerektiğinde ilgililer hakkında soruşturma yapılması için 3 adalet müfettişi görevlendirildi."
Fazilet Partisi'nin kendisi hakkında araştırma önergesi vereceği yönündeki haberlerle ilgili olarak da Türk, muhalefetin böyle bir girişimde bulunabileceğini, kararın TBMM'ye ait olduğunu bildirdi.
Fransa'da yakalanan Alaattin Çakıcı'nın üzerinden çıkan teyp kaseti ve telefon fihristini Türkiye'nin daha önce istemediği için yeni başvuru yapacağı iddiaları için de Türk, "Teyp kaseti ve fihristin iadesi, Çakıcı'nın iadesi isteminde suç delilleri ile birlikte istenmişti. Sözleşme de bunu öngörüyor. Fransa mahkemesi ise bunu kabul etmedi. Bu konuda yeni bir girişim yok" şeklinde konuştu.
Adını bile yeni duymuş!
Çakıcı'nın, karısı Fatma Türk'le akraba olduğu iddialarının anımsatılması üzerine Adalet Bakanı Türk, "suçluluk psikolojisine bağlanan" ilginç sözler söyledi. Türk, güncel gelişmeleri takip eden herkesin ismini duyduğu, resmini gördüğü Çakıcı'nın adını ilk kez "kaset olayı" sırasında duyduğunu iddia etti. Türk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ne benim, ne eşimin, ne yakınlarımın Çakıcı ile yakınlığı, hısımlığı, akrabalığı, tanışıklığı söz konusu değildir. Benim mesleğim öğretim üyeliği, ben Çakıcı adını ilk kez siyasete girdikten sonra kaset olayı dolayısıyla duydum. Türkiye'de insanları karalamak için hangi yollara başvurulduğu, nelerin ortaya atılabildiğini göstermesi bakımından çok ilginçtir."
Aslıtürk'ün iadesi
Şişli eski Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk'ün üç ayrı dosyadan iadesi için talebin İngiliz makamlarına iletildiğini açıklayan Bakan Türk, "40 güne kadar geçici hapsini istiyoruz. Bu süre içerisinde dosyalar hazırlanarak İngilizceye çevrilecek, diplomatik yollardan gönderilecek, birkaç haftayı bulur" diye konuştu.
Çakıcı'nın güvenliği konusunda herhangi bir sorun olmadığını da bir başka soru üzerine açıklayan Bakan Türk, Tantan'la ilgili soru için de açıklamalarını tartışmak için değil, Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi hükümlerini açıklığa kavuşturmak için yaptığını sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

Karikatürde değişen bir şey yok

SONRAKİ HABER

Korsan üniversitelere korsan yasa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa