23 Aralık 1999 22:00

Yurdun her köşesinde öfke

Soğuğa ve yağmura karşın binlerce kamu emekçisi dün de alanlara çıktı. Mersin'de polis kamu emekçilerine saldırdı. Yaralananlar ve gözaltına alınanlar var.

Paylaş
Yurdun her köşesinde öfke
KESK üyesi kamu emekçileri, dün yurdun dört bir yanında yaptıkları eylemlerle, hükümetin açıkladığı 2000 yılı bütçesini ve kendilerine öngörülen yüzde 15'lik maaş artışını protesto ettiler. Vizite eylemlerinde sık sık, "Devlet, mafya, aşiret, yüzde 15 rezalet", "IMF'ye uydu, halkını soydu", "Zam, zulüm, işkence, işte IMF", "Yüzdelik zamlara hayır", "Oy verdik kurda, kuşa, arıya; ekmek indi yarıya", "İş, ekmek, özgürlük", "Sadaka değil, toplusözleşme", "Çalışana mezar, kendinize kıyak" sloganları atıldı.
Adana
Adana'da İstasyon Meydanı'nda saat 11.00'den itibaren toplanan kamu emekçileri, halaylar çekerek, "Sadaka değil toplusözleşme", "Kahrolsun IMF; bağımsız, demokratik Türkiye", "Çetelere kıyak, emekçiye dayak" sloganları attılar.
"Grevsiz, toplusözleşmesiz sendika yasasına hayır" imzalı KESK pankartının açıldığı eylemde konuşan KESK Dönem Sözcüsü SES Adana Şube Başkanı Ali Dinigüzel, özelleştirme talanı, uluslararası tahkim, 'sosyal yıkım yasası' gibi saldırıların ardından, emekçi karşıtı 2000 yılı bütçesinin de Meclis'ten geçmek üzere olduğunu söyledi. Dinigüzel, "Bu bütçenin altında zam, zulüm, baskı, çeteciler çıkmaya devam ediyor" dedi. Mersin'deki eyleme polis saldırısını da protesto eden kamu emekçileri, basın açıklamasından sonra milletvekillerine faks geçtiler.
KocaeliÇanakkaleAydınGezbe
Kocaeli'de Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan 1000 kamu emekçisi, hükümeti protesto etti. Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Bedriye Yıldızeli'nin konuşma yaptığı eyleme Birleşik Metal-İş ve EMEP destek verdi.
Çanakkale'de Devlet Hastanesi önünde toplanan kamu emekçilerine belediye işçileri de destek verdi. Yaklaşık 500 emekçinin katıldığı eylemde 2000 yılı bütçesi proteto edildi. Aydın'da KESK'in almış olduğu karar doğrultusunda Eğitim-Sen, Enerji Yapı Yol-Sen, SES kamu emekçileri vizite eylemi yaptılar. Saat 12.30'da Aydın Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yapan kamu emekçileri, "Rantiyeye değil emekçiye bütçe", "IMF bütçesine hayır, sefalete teslim olmayacağız" sloganları attılar. Gebze'de vizite alan kamu emekçileri, saat 10.00'dan itibaren Gebze Devlet Hastanesi bahçesinde toplanmaya başladılar. Bir saat sonra kortej oluşturan 500 kamu emekçisi, slogan ve alkışlarla Cumhuriyet Meydanı'na kadar alkış ve sloganlarla yürüdü. Kamu emekçileri, yol boyunca halkın ve esnafın yoğun ilgisiyle karşılaştı. Eyleme EMEP destek verdi.
Dersim'de 1000 kamu emekçisi
Dersim'de kamu emekçileri saat 09.00'dan itibaren sağlık ocağı önünde alkışlarla toplanmaya başladı. İlk başta bazı daire yöneticilerinin sevklerinin imzalanmasında zorluk çıkarıldı. Ancak görüşmelerin ardından tüm kamu emekçilerinin sevkleri imzalandı. Ardından basın açıklaması yapılan alan, polis tarafından ablukaya alındı. Saat 10.30'a gelindiğinde katılım 900'ü aşarken, eyleme EMEP ve HADEP de destek verdi.
Adıyaman/Mardin
KESK Adıyaman Şubeler Platformu üyesi 500 kişi, havuz başında saat 12.15'te toplanarak, basın açıklaması yaptı. Eğitim-Sen Şube Başkanı İmam Tümen, hükümetin ikiyüzlü politikalarına dikkat çekti. Adıyaman'ın Tut ilçesinde ise, 35 eğitim emekçisi viziteye çıktı. Eğitim emekçileri, kendilerine dayatılan yüzde 15 zammı kabul etmeyeceklerini vurguladılar. Mardin merkez ile Kızıltepe ve Midyat ilçelerinde toplam 800 kamu emekçisi viziteye çıktı.Antep/Urfa/ Elazığ
Antep'te yapılan eyleme, Eğitim-Sen, Tüm Bel-Sen, BES, SES, Tüm Haber-Sen, Enerji Yapı Yol- Sen, Yargı-Sen, Tüm Sosyal-Sen üyesi 600 kişi katıldı. Eğitim-Sen üyeleri Sağlık Eğitim Merkezi önünde toplanarak basın açıklamasının yapılacağı Devlet Hastanesi'ne kadar alkışlarla yürüdüler. Hastane önünde diğer sendika üyesi kamu emekçileriyle bir araya gelinerek, basın açıklaması yapıldı.
Urfa Devlet Hastanesi önünde biraraya gelen ve basın açıklaması yapan 500'ü aşkın kamu emekçisi, "Kahrolsun IMF, bağımsız Türkiye" sloganını attılar. Açıklamaya, TMMOB ve EMEP yöneticileri de katılarak destek verdi. Elazığ'da ise kamu emekçileri, Eğitim-Sen Şubesi'nden Devlet Hastanesi'ne kadar yürüdü.
Kayseri ve Niğde
Kayseri Şubeler Platformu'na bağlı sendikaların üyesi kamu emekçileri, saat 11.00'de Mimar Sinan Parkı'nda toplandı. Bu sırada kitleye müdahele girişiminde bulunan polis, açıklamanın okunmasını engellemeye çalıştı.
Niğde'de 150 kamu emekçisinin katılımıyla yapılan eylem, saat 12.00'de başladı. Polisin kaldırımdan yürümeye zorlamasına rağmen kamu emekçileri trafiği keserek, şehir meydanına kadar yürüdüler. SES ve Sosyal-Sen'in pankartlarıyla katıldığı eyleme, EMEP, ÖDP ve CHP destek verdi.
'Sefalete teslim olmayacağız'
Uşak Tiritoğlu Parkı'nda toplanan 300'ü aşkın kamu emekçisi, bir kez daha sefalete teslim olmayacaklarını haykırdılar. Sloganlar atan kamu emekçileri, alkış ve sloganlarla hükümeti protesto ettiler. Kırşehir'de ise Orkam-Sen, Enerji Yapı Yol-Sen ve SES üyesi 150 kamu emekçisi, Devlet Hastanesi'ne gitti ve burada basın açıklaması yaptı.
Antalya/Kırıkkale/Çaycuma
KESK Genel Merkezi'nin aldığı karar doğrultusunda, vizite eylemi yapan kamu emekçileri, Devlet Hastanesi'nde toplanarak IMF bütçesini protesto etti. 2000 yılı bütçesiyle kendilerine dayatılan yüzde 15'lik sefalet zammını Kırıkkaleli kamu emekçileri de alanlarda protesto etti. Sabah saat 10.00'da Eğitim-Sen binası önünde toplanan 500'ü aşkın eğitim emekçisi Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Meydanda diğer sendikalardan kamu emekçileri ile buluşan kitle, Devlet Hastanesi önüne geldi.
KESK Kırıkkale Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Yüksel Şahin yaptığı açıklamada, yüzde 15'lik sefalet zammını asla kabul etmeyeceklerini, alanları doldurarak gösterdiklerini söyledi. Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde öğretmenevi önünde toplanan 200 civarında kamu emekçisi, alkış ve sloganlarla bütçeyi protesto etti.
Lüleburgaz/Sivas
Lüleburgaz'da düzenlenen sevk alma eylemine 300 kamu emekçisi katıldı. Saat 12.00'de hükümet Konağı önünde toplanan emekçiler, burada bir basın açıklaması düzenlediler. Daha sonra sayıları 500'e kadar çıkan emekçiler öğretmenevine kadar yürüdüler. Yürüyüşe Kristal-İş, Petrol-İş, EMEP ve ÖDP de katıldı. Sivas'ta Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan kamu emekçileri hükümeti portesto etti. Bu arada vizite eylemine karşı çıkan SES, eyleme katılmadı.
Muğla/Akhisar
Kamu emekçileri Muğla'da bütçeye yönelik tepkilerini dile getirdiler. Eyleme Yatağan'dan kitlesel katılım oldu. Yatağan'da eyleme katılım özellikle okullarda yoğundu. Bunda Tes-İş Şubesi'ne üye işçilerin çocuklarını okula göndermemesi de etkili oldu. Akhisar Devlet Hastenesi'nde toplanan Eğitim-Sen üyesi kamu emekçileri saat 12.00'de Eğitim-Sen Temsilcilik Başkanı Veli Doğan'ın okuduğu basın açıklaması ile yüzde 15'lik maaş artışlarını protesto ettiler
Erzincan/Çorum
Erzincan'da sabah saat 08.00'den itibaren eğitim emekçileri Sağlık Eğitim Merkezi önünde toplanmaya başladı. Gösteriler polisin zaman zaman müdahale etmesine karşın sürdürüldü.
Burada kortej oluşturularak, Ordu Caddesi üzerinde yürüyüşe geçildi. Saat 13.00'te de KESK binası önünde bir basın açıklaması yapıldı. KESK Dönem Sözcüsü, Eğitim-Sen Şube Başkanı Ergün Yılmaz tarafından okunan açıklama, sık sık "Yaşasın demokratik mücadelemiz" sloganlarıyla kesildi. Çorum'da grip salgını gerekçesiyle okullar kapalı tutuluyor. KESK Şubeler Platformu tarafından alınan bir kararla, ilde sevk alma eylemi yapılmadı. Saat kulesi yanında bir basın açıklaması gerçekleştirildi. EMEP ve ÖDP'nin desteklediği açıklamaya 200 emekçi katıldı.
ÖNCEKİ HABER

Asgari ücret bugün açıklanıyor

SONRAKİ HABER

'Niyet'leri emekçileri ezmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa