23 Aralık 1999 22:00

Putin: 'Operasyon bitebilir'

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, ordunun Çeçenya harekâtının 'bitebileceğini' açıkladı. Ancak, operasyonların ne zaman sona ereceğine ilişkin bir bilgi vermedi.

Paylaş
Putin: 'Operasyon bitebilir'
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Çeçenya'daki askeri operasyonun bitebileceğini belirtti. Putin, önceki gün Devlet Başkanı Yeltsin ile yaptığı görüşmenin ardından, "Çeçen savaşının sonunun yakın olduğunu" söyledi, ancak bir tarih vermedi. Rus Başbakan, "Bir tarih belirlemeyeceğiz, herhangi bir zaman sınırımız yok" dedi.
Dün de Bakanlar Kurulu toplantısına girmeden önce bir demeç veren Putin, "Hemen hemen bütün Çeçenya Rus güçlerinin elinde" dedi. Putin, "terörle mücadelenin askeri bölümünün henüz sona ermediğini" de söyleyerek, "Daha çok çaba harcamamız gerekiyor" diye konuştu.
Kuzey Kafkasya'daki Rus kuvvetlerine komuta eden General Viktor Kazantsev de, bütün Çeçen topraklarını 2-3 haftaya kadar tamamen denetim altına alacaklarını söyledi.
Ordunun hesabı
Rus askeri yetkilileri, ocak ayı başına kadar Grozni'yi tamamen ele geçirmeyi ve Çeçenya sorununu da şubat ayına dek "bitirmeyi" umuyor. Interfaks haber ajansı, Rus komutanların, Grozni'yi ele geçirebilmek için "özel operasyonlar" yürütmek üzere emir aldıklarını duyurdu. Ancak söz konusu "özel operasyonlar"ın ne olduğu hakkında bir bilgi verilmedi.
Bu arada, Grozni Belediye Başkanı Lecha Dudayev, Rusya'nın son 10 günün en şiddetli topçu saldırısını önceki gün gerçekleştirdiğini bildirdi. Dudayev, Rus topçusunun son hedefinin, şehrin batısındaki sanayi bölgesi olduğunu dile getirdi.
Rus kayıpları yükseliyor
Öte yandan, Rusya'nın, Çeçenya'nın başkenti Grozni'deki çatışmalarda son bir hafta içinde 100'den fazla kayıp verdiği bildirildi.
Rus askeri enformasyon ajansı AVN, ordu kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, Grozni ve çevre semtlerinde öldürülen 100'den fazla Rus askerinin cesedinin, Çeçenya'ya komşu Kuzey Osetya'daki Mozdok'da bulunan Rus askeri üssüne götürüldüğünü duyurdu. Grozni'yi kuşatan Rus birlikleri, her iki tarafın da kayıplar verdiği şiddetli çatışmalardan sonra, başkentin özellikle batı ve doğusundaki birçok semt ile askeri ve sivil havaalanlarını almayı başardı. Bu arada, Grozni'den dönen Rusya İçişleri Bakanlığı'nda görevli adının açıklanmasını istemeyen bir Albay, "Grozni'nin ele geçirilmesi için operasyonun zaten önceden zorunlu olarak başladığını" söyledi.
Rus Albay, şimdilik bir saldırı düzenlenmediğini, ancak federal kuvvetlerin kent içindeki operasyonlarını artırdıklarını ve Grozni çevresine malzeme göndermeyi sürdürdüklerini belirterek, Grozni'yi "çok yakında" alacaklarını kaydetti.
Rus askerlerinin Grozni'ye Çeçenlerin üzerlerine ateş etmelerini sağlamak üzere girdiklerini ve sonra geri çıktıklarını söyleyen Rus albay, "Tabii ki, hepsi geri dönmeyi başaramıyor, kayıplar oluyor" dedi. Çeçenya sınırındaki Şatili bölgesinde görev yapan 4 Gürcü asker ise, önceki gün Rusların ateş açması sonucu yaralandı.
Grozni boşalıyor
Çeçenya'nın başkenti Grozni'den kaçış ise sürüyor. Rus kaynaklarına göre, son 24 saat içinde 3590 sivil Grozni'yi terk etti. Itar-Tass ajansı, önceki günden düne kadar başkentten kaçanların sayısının olağanüstü arttığını kaydetti. Ajansa göre, daha önce Grozni'den ayrılanların sayısı, günde birkaç yüzü ancak buluyordu. Ajans, halen Grozni'de en az 20 bin kişi olduğunun tahmin edildiğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Çocuk felcini Avrupa'ya soktuk!

SONRAKİ HABER

Türkiye-İsrail görüşmeleri 27 Aralık'ta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...