22 Aralık 1999 22:00

Orman talanına Meclis vizesi

Mahkeme kararlarına rağmen orman alanını işgal eden ve burada üniversite yapan Koç ve Sabancı grupları için Meclis özel yasa çıkardı.

Paylaş
Orman talanına Meclis vizesi
TBMM Genel Kurulu'nda, özel üniversiteler tarafından yapılan orman talanını daha da kolaylaştırmak için değişiklik yapılmasının öngörüldüğü Yüksek Öğretim Kanunu üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Görüşmelerde FP ve DYP yasa değişikliğine karşı çıkıp, bu yasa değişikliğinin "Koç ve Sabancı üniversitelerine arsa tahsisi amacıyla hazırlandığı"nı söylerken hükümet partileri, talanın arkasında durarak, "Orman alanı üniversiteye verilmeseydi, gecekondularla kaplanacaktı" gibi komik laflar ettiler.
Olay, hukuk katliamı
Genel kurulda DYP adına konuşan Çelik, "Ülkemizde garip bir durum vardır. Önce uygulama yapılır, sonra kanun gelir. Bugün burada fiili bir durumla karşı karşıyayız. Sarıyer'deki arazi, Koç Üniversitesi'ne tahsis edilmiştir. Bu yasayla fiili duruma kanun çıkarmak durumda kalıyoruz" diye konuştu. "Hukukun şahsileştirilmesi, kişilerin özel durumuna uyar hale getirilmesi, başlı başına bir hukuk katliamıdır" diyen Çelik'ten sonra MHP Grubu adına söz alan, Konya Milletvekili Sait Gönen, Türkiye'deki üniversiteleşme sürecini örneklerle anlattı. Gönen, üniversitelerin mali ve idari denetiminin YÖK tarafından yapılması gerektiğini ifade ederek, "Ancak YÖK, icracı bir kurul olmamalıdır" dedi. Gönen, "Üniversite gibi bir kurumu tepeden yönetmeye kalkışanlar, kendilerine siyasal dayanak arama basiretsizliğini gösterirler" dedi. Tasarıya karşı çıkmayan Gönen, arsa tahsisinin amacına uygun kullanılması gerektiğini söylemekle yetindi.
Genel kurulda DSP ve ANAP ise hem talanın hem de eğitimde özelleştirmenin propagandasını yaptılar. DSP Grubu'nun görüşlerini açıklayan Tekirdağ Milletvekili Necdet Tekin, tahsis edilen arazinin öğrenciler dışında hiç kimse tarafından kullanılmayacağını söyleyerek yüreklere su serpti! Alanda inceleme yaptıklarını bildiren Tekin, "Üniversiteye tahsis edilmeseydi 1 yıla kalmadan arazi, gecekondu dolardı" diye komik gerekçeler göstererek talanı savundu.
ANAP İstanbul Milletvekili Sühan Özkan da, eğitim yatırımlarının teşvik edilmesi gerektiğini ifade ederek, eğitimin ticari bir meta olarak gördüğünü ortaya koydu ve eğitimin özelleştirilmesini savundu.
FP Erzurum Milletvekili Aslan Polat ise, konuşmasında, hükümeti eleştirip Tayyip Erdoğan'ı kastederek, "Siz bir belediye başkanına, şiir okudu diye siyaseti yasakladınız. Şimdi siz kanunları çiğniyorsunuz" dedi. Daha sonra tasarının maddeleri üzerindeki görüşmelere geçildi.
FP İstanbul Milletvekili Nazlı Ilıcak da grubu adına yaptığı konuşmada, Danıştay'dan tahsisin iptali ile ilgili bir karar çıkacağı endişesiyle "Koç Yasası" olarak isimlendirilen bu tasarının gündeme getirildiğini belirtti.
Koç Üniversitesi ile Sabancı Üniversitesi arasında önemli bir fark bulunduğuna dikkati çeken Ilıcak, Sabancı Üniversitesi'nin orman vasfını yitiren bir alana yapıldığını söyledi. Ilıcak, Koç Üniversitesi'nin ise boğaz manzaralı ormanlık arazi içine çok sayıda ağaç kesilerek yapıldığını kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Çakıcı'yı Meclis araştıracak

SONRAKİ HABER

Çakıcı'nın düşen davasını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...