22 Aralık 1999 22:00

Çakıcı'yı Meclis araştıracak

Çakıcı'nın iadesinde yaşanan skandal, Meclis gündeminde. Eski Susurluk Komisyonu Başkanı, FP'li Elkatmış, "mafya-siyaset-para" ilişkilerinin incelenmesini istedi.

Paylaş
Çakıcı'yı Meclis araştıracak
FP Nevşehir Milletvekili Mehmet Elkatmış, "mafya-siyaset-para" ilişkilerinin incelenmesi amacıyla hazırladığı Meclis araştırması önergesini, TBMM Başkanlığı'na verdi. FP'li Elkatmış ve 21 FP'linin imzasını taşıyan önergede, 3 Kasım 1996 tarihinde meydana gelen Susurluk kazasından sonra, mafya ve çok yönlü karanlık ilişkilerin, Türkiye'nin gündeminde baş sıraya oturduğu bildirildi. Zaman zaman, başka olaylar tarafından gölgelenen ve güncelliğini kaybetmiş gibi görünen mafya konusunun, son aylarda bazı suç faillerinin yakalanması ve Türkiye'ye iadesi gibi gelişmelerle yeniden alevlendiği ifade edilen önergede, şöyle denildi:
"Bu faillerin bazılarının soruşturmasının büyük gizlilik perdesi arkasında yürütülmesi, sorgulanmadan cezaevine gönderilmesi, zihinlerde tereddüt oluştururken, işlenen suçlar cezasız mı kalacak endişesini doğurdu.
Adalet Bakanı ile İçişleri Bakanı'nın birbiriyle çelişen beyanlarda bulunmaları, hangisinin doğruyu söylediğinin anlaşılamaması, esrar perdesini daha da kalınlaştırmaktadır. Adalet Bakanı, Türkiye'nin iade talebiyle bağlı olduğun belirtirken, İçişleri Bakanı, polisin sorgulama hakkından söz ediyor. Devleti yıpratacak ölçüye varan bu tartışma sürerken, iade edilen bir mafya liderinin (Fransa'dan getirildiği gece İstanbul Organize Suçlar Şubesi'nde 7 saat sorgulandığını) açıklaması, zihinleri daha da karıştırıyor. Mezkur kişi, istenilen cevapları vermesi için kendisine baskı yapıldığını söylüyor ve öldürülmekten korktuğunu ifade ediyor.
Böyle bir ihtimalin gerçekleşmesi, birçok olayı aydınlatacak belgelerin de yok olması anlamına gelir. TBMM Susurluk Komisyonu, önemli bir görevi ifa etmiş, bir araya getirdiği çok sayıda ifade ile hadiselere ışık tutmuştur. Son gelişmeler, mafya-siyaset-para ilişkilerini incelemek üzere, yeni bir araştırma komisyonu kurulmasını gerekli kılıyor."
'Türk istifa etmeli'
Bu arada, FP Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Esengün, bugüne kadar Adalet Bakanı Türk'ün istifa etmesine neden olacak binlerce olay olduğunu söyledi. Bilim adamı niteliği nedeniyle Bakan Türk'e saygıları bulunduğunu vurgulayan Esengün, "Kendisinin de istifa edecek bir kişiliği bulunmaktadır. Ama ya çevresi, ya genel başkanı ya da Rahşan Hanım izin vermiyor olacak ki istifa etmiyor" dedi. Esengün, Bakan Türk ya da hükümet hakkında gensoru verebileceklerini, bunun için henüz erken olduğunu, bir süre daha konunun tartışılmasını beklediklerini bildirdi. Esengün, Şişli eski Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk'ün Londra'da yakalanmasına değinirken de, "Allah bilir Çakıcı'nın durumunu görünce kendisi teslim olmuştur. Korkarım iade edilirse birkaç ay hapiste yattıktan sonra elini kolunu sallayarak dolaşır. 2 tişört çaldığı için çocuklar 77 yıl hapse mahkûm oluyor. Ama onun götürdüğü 2 tişört değil" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Doğanın öğrencisi: Courbet

SONRAKİ HABER

Orman talanına Meclis vizesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...