22 Aralık 1999 22:00

Çakıcı'ya kıyak öğrenciye dayak

İstanbul'da öğrencilere faşistler saldırdı. Ankara'da demokratik üniversitenin "bedeli" onaylandı: 48 yıl hapis,

Paylaş
Çakıcı'ya kıyak, öğrenciye dayak
Demokratik, bilimsel, özerk üniversite istedikleri için Ankara 2 No'lu DGM tarafından önce toplam 95 yıl 11 ay 20 gün, Yargıtay'ın bu kararı bozmasının ardından da toplam 48 yıl 7 ay 10 gün hapis cezasına mahkûm edilen öğrencilere yine cezaevi yolu gözüktü. Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, aralarında TBMM'de parasız eğitim için pankart açan öğrencilerin de bulunduğu 8 kişi hakkında DGM'nin verdiği kararı onadı.
Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, Ankara 2 No'lu DGM'nin verdiği hapis cezasının temyizini inceleyerek dün kararını açıkladı. Kararı Daire Başkanı Demirel Tavil okudu. Tavil, DGM kararını ''usule ve yasalara uygun'' bulduklarını belirterek, onadıklarını duyurdu.
Öğrenciler bu onama kararına karşı "karar düzeltme" yoluna gidecekler. Eğer buradan da olumsuz sonuç çıkarsa, tahliye olan öğrenciler, cezaevinde kaldıkları süre de gözönüne alınarak cezalarının infazını yatmak üzere cezaevine girecekler.
Yargıtay ve DGM'lerin kararları
Ankara 2 No'lu DGM'de 6 Aralık 1996 tarihinde sonuçlanan davada, Ahmet Aşkın Doğan, Özgür Tüfekçi, Bülent Karataş ve Murat Kalyoncugil'e 18 yıl 20'şer gün, Mahmut Yılmaz'a 12 yıl 6 ay, Nurhan Bayşahin, Deniz Kartal ve Elif Kahyaoğlu'na 3 yıl 9'ar ay hapis cezaları verildi. Öğrenciler, "THKP-C/Dev-Yol isimli örgüte üye olmak, yardım ve yataklıkta bulunmak" iddialarıyla yaklaşık 96 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi de 18 Mart 1998 tarihinde beraat kararlarını onayladı ve "eksik soruşturma" gerekçesiyle diğer sanıklar hakkında verilen kararı bozdu.
Onaylanan DGM kararı
DGM'de yeniden görülen davanın 9 Kasım 1998 tarihinde verilen kararında, öğrencilerden Mahmut Yılmaz, Deniz Kartal ve Elif Kahyaoğlu, Terörle Mücadele Yasası (TMY)'nın 7/1 maddesi uyarınca "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 2 yıl 6'şar ay hapis ve 916 milyon 666 bin lira para cezasına mahkûm edildi. Ahmet Aşkın Doğan, Metin Murat Kalyoncugil, Bülent Karataş, Özgür Tüfekçi ve Ulaş Doğu Atlı'ya TMY'nin 7/1 maddesinden, ayrıca Türk Ceza Yasası'nın 264/6 ve 8'inci maddeleri uyarınca "patlayıcı madde atmak" iddiasıyla her biri için 8 yıl 20 gün hapis cezası ile 917 milyon 666 bin lira para cezası verildi.
Öğrencilerden Nurdan Bayşahan ise TMY'nin 7/2 maddesi uyarınca "Terör örgütünün propagandasını yapmaktan" 10 ay hapis ile 458 milyon 333 bin lira para cezası aldı. Öğrencilere toplam 48 yıl 7 ay 10 gün hapis, 7 milyar 796 milyon 661 bin lira para cezası verildi. Davaya sonradan eklenen Mustafa Coşar, Menderes Tutuş ve İlker Durmuş ise beraat etti.
Öğrencilerden karara protesto
Ankara Üniversiteleri Öğrencileri Koordinasyonu, Yargıtay'ın onama kararını protesto etmek için dün Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir eylem yaptı. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylemde sık sık, "Çeteler Meclis'te öğrenciler hapiste", "Ferman devletin, üniversiteler bizimdir", "İnadına isyan, inadına özgürlük", "Yargıtay umudu yargılayamaz", "Çakıcı'ya kıyak, öğrenciye dayak; bu abluka dağıtılacak" sloganları atıldı. Burada yapılan açıklamada, demokratik eğitim istedikleri için yargılanan öğrencilerin dosyaları Yargıtay'da kaybolmazken, Çakıcı'nın dosyasının kaybolduğuna dikkat çekildi. Eylem, açıklamanın ardından alkışlarla sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

Su ve minibüs ücretlerine zam

SONRAKİ HABER

MÜ'de faşistler azıttı: 5 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...