22 Aralık 1999 22:00

ABD ve Rusya silahsızlanmayı görüştü

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Strobe Talbott ile Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Georgi Mamedov, silahsızlanma sorunlarını ele aldılar.

Paylaş
ABD ve Rusya silahsızlanmayı görüştü
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Strobe Talbott ile Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Georgi Mamedov, silahsızlanma sorunlarını ele aldılar. Moskova'da dün yapılan görüşmeden önce ve sonra resmi açıklama yapılmadı.
Rus diplomatik kaynaklarına göre ise görüşmelerde, özellikle 1972 tarihli Anti Balistik Füzelerin Sınırlandırılması (ABM) Antlaşması'nın değiştirilmesi yönünde ABD tarafından gelen talepler ile stratejik silahların sınırlandırılması sürecinde START-III antlaşmasına değinildi. Rus kaynaklar, ABM'nin değiştirilmesini asla kabul etmeyeceklerini, bu anlaşmanın ihlalinin, tüm silahsızlanma sürecini derinden yaralayacağını belirterek "ABD antlaşmayı ihlal ederse, gereken yanıtımız da hazır" diyorlar. Talbott, Duma seçimleri sonrası Rusya'da iç durum hakkında da bilgi aldı. Talbott'ın temasları, Başbakan Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı İgor İvanov ve Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey İvanov ile görüşmeleri de kapsıyor.
START-II onaylanabilir
Bu arada, Duma seçimlerinin sonuçları, onaylanması Duma tarafından daha önce reddedilen stratejik nükleer silahların sınırlandırılması antlaşması START-II'nin onay şansını artırdı. Başbakan Vladimir Putin, seçim sonunda oluşacak Duma'nın ilk toplantısını yapmasına kadar eski Duma milletvekillerinin görev başında kalacaklarını anımsatarak, eski milletvekillerinden, bu fırsatı değerlendirerek START-II'yi onaylamaları çağrısı yaptı.
ÖNCEKİ HABER

Binlerce insan çamur altında

SONRAKİ HABER

Anayasa'ya hile!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...