22 Aralık 1999 22:00

Binlerce insan çamur altında

Venezüella'da yaşanan büyük sel felaketinin ardından, bir taraftan kurtarma çalışmaları sürdürülürken, çamurdan çıkarılan binlerce insanın cesetleri gömülüyor.

Paylaş
Binlerce insan çamur altında
Venezüella'da yaşanan büyük sel felaketinin ardından, bir taraftan kurtarma çalışmaları sürdürülürken, diğer yandan da binlerce insanın çamurun içinden çıkarılan cesetleri gömülüyor. Sel ve toprak kaymalarından en çok etkilenen başkent Caracas yakınlarındaki Karaib Denizi kıyısı boyunca, 200 binden fazla kişinin tahliye edildiği bildirildi. Savunma Bakanı Raul Salazar, bir bölümü kendi imkânlarıyla olmak üzere 123 bin kişinin Vargas eyaletinin kıyı bölgesini terk ettiğini, çamur seli ve toprak kaymaları nedeniyle mahsur kalan 70 bin 930 kişinin de kurtarıldığını belirtti. Savunma Bakanı, karadan ve denizden arama-kurtarma çalışmalarının, bölgenin en az 10 yıl alacak yeniden inşa çalışmaları başlayıncaya dek, ev ev sürdürüleceğini açıkladı.
Venezüella'daki ekonomik çevreler, sel ve toprak kaymalarının yol açtığı zararın 20 milyar doları bulabileceğini belirttiler. Aynı çevreler, tüm altyapının kullanılmaz duruma geldiği bölgede altyapının yeniden inşasının, 2 yılı bulabileceğini kaydettiler.
Köyler kayboldu
Bu arada, Sivil Savunma Müdürü Angel Rangel, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Köyler tamamen kayboldu, çamurun altında kaldı" dedi. Ulusal Sivil Savunma Müdürü Angel Rangel, daha önceki açıklamasında, "Ne yazık ki çamur altında binlerce insan var, ölenlerin kesin sayısını öğrenemeyeceğiz. Tahminlerimize göre, bu sayı 25 bin ile 30 bin arasında olabilir" demişti.
Kurtarma ekipleri; sağ kalanları uçaklarla taşırlarken, yetkililer hastalık salgınını önlemek için ölüleri gömmeye başladılar. Başbakan Chavez, selin ardından evsiz kalanlar için büyük bir program uygulayacaklarını açıkladı. Chavez, orduya ve bağışta bulunan toprak sahiplerine ait arsalara yerleşim birimleri inşa edileceğini duyurdu. Chavez, kurtarma çalışmalarına bizzat katılıyor.
ÖNCEKİ HABER

Bernard Kouchner kaçakçı

SONRAKİ HABER

ABD ve Rusya silahsızlanmayı görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...