22 Aralık 1999 22:00

Bernard Kouchner kaçakçı

Birleşmiş Milletler'in Kosova'da oluşturduğu yönetimin en tepesinde yer alan Kouchner, Sırp hükümet ve muhalefet çevreleri tarafından kaçakçılıkla suçlanıyor.

Paylaş
Bernard Kouchner kaçakçı
NATO ordularının Kosova'yı işgal etmesinden bir süre sonra bölgede kurulan Birleşmiş Milletler Yönetimi (UNMIK)'nin temsilcisi, Yugoslavya'da 'istenmeyen adam' ilan edildi. Kosovalılar ise, yaptığı yolsuzlukları kaçakçılığa kadar vardırdığı ortaya çıkan Bernard Kouchner'e henüz tepki göstermiyor.
Kosova'da BM tarafından kurulan 'geçici yönetim'in içinde Kosovalı temsilciler de yer almasına karşın, son kararda veto yetkisini elinde bulunduran Fransalı Bernard Kouchner, yürüttüğü cep doldurma faaliyetleriyle kısa süre içinde Yugoslavya'da hem hükümetin hem de muhalefetin büyük tepkisine neden oldu. Fransız telekom devi Alcatel'in Kosova'da GSM şebekesi kurmak üzere yaptığı anlaşmada da Kouchner'in rol oynadığı ortaya çıkmıştı.
"İzni BM'den aldı"
Yugoslavya Enformasyon Bakanı Goran Matiç, önceki gün yaptığı açıklamada, Kouchner'in kaçakçılık yaparak Kosova'da zengin olduğunu dile getirdi. Basın toplantısında yaptığı konuşmada Kouchner'i 'misyonunu yapmak yerine kendine iş kurmakla' suçlayan Matiç, "Kouchner, Fransa ve BM tarafından zengin olma izni verilmiş bir kaçakçıdır. Kouchner'in görevi Sırpların Kosova'dan sürülmesidir" dedi.
Sınır Tanımayan Doktorlar adlı uluslararası kuruluşun kurucularından biri olan Matiç, bu örgütün, Yugoslavya'daki faaliyetlerinin de amacının çok dışına çıktığına dikkat çekti. Matiç, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün bazı yandaşlarının, Yugoslav askerlerinin, ihtiyat birliklerinin ve polisinin sayıları hakkında istihbarat vermenin yanı sıra NATO stratejistlerine yardımlarda bulunduklarını, bunun casusluk anlamına geldiğini ifade etti.
'Kouchner kukla'
Kouchner'in yasadışı faaliyetlerine Yugoslavya'daki muhalefet partilerinden de eleştiriler geliyor. Önde gelen bazı Kosovalı Arnavut liderlerle iyi ilişkileri olan Sosyal Demokrasi Partisi, Kouchner'in Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı kararını ihlal ettiği uyarısında bulunarak Kouchner'in gönderilmesini istedi. Yugoslavya Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç'in en büyük düşmanlarından biri olan
Sırbistan Demokratik Partisi lideri Vojislav Kostunica da, Kouchner'i 'bir kukla ve soytarı' olarak niteledi. Kostunica, Kouchner'in adli sistem, vergiler, para sistemi ve Kosova'nın yönetimi konularında aldığı kararların, "Kouchner'in Kosova'nın bağımsızlığı konusunda adımlar attığını gösterdiğini" dile getirdi.
Yeni Demokrasi Partisi tarafından yapılan açıklamada da Kouchner'in 'tek kelimeyle bu görevi yerine getiremeyecek bir kişi olduğu' görüşüne yer verildi.
Kosovalı parti ve gruplardan ise bugüne kadar UNMIK temsilcisi Kouchner'e yönelik bir eleştri gelmedi.
ÖNCEKİ HABER

Deprem yüzyıllardır anlaşılamadı

SONRAKİ HABER

Binlerce insan çamur altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...