21 Aralık 1999 22:00

SASA'da işbırakma sürüyor

SASA'da çalışan Petrol-İş Sendikası Adana Şubesi üyesi 108 taşeron işçinin sendika üyeliklerinin kabul edilmesi ve işten atmaların son bulması...

Paylaş
SASA'da işbırakma sürüyor
Halil İmrek
SASA (Suni Sentetik ve Elyaf Sanayi AŞ)'da iş makineleri ile yükleme işi yapan 108 taşeron işçinin önceki gün başlattığı işbırakma eylemi devam ediyor. Petrol-İş Sendikası Adana Şubesi'nde örgütlü taşeron işçiler, sendika üyeliklerinin işverence kabul edilmemesi, işçiler arasında işten atılmaların olacağı söylentileri yayıldıktan sonra, başka işkollarında çalışan işçilerin içinde bulunduğu forklif kursunun açılması nedeniyle eyleme geçmişlerdi.
Yürüyüş yapıldı
Önceki gün sabah saat 07.00'de başlayan işbırakma eylemi süresince işverenden herhangi bir görüşme talebi gelmezken, saat 15.00-16.00 arasında SASA'da örgütlü diğer işçileri de toplayan Petrol-İ Adana Şubesi yöneticileri, Sabancıların bulunduğu Beyaz İş Merkezi'ne yürüyüş başlattı. Yaklaşık 1000 işçinin katıldığı yürüyüş boyunca "Taşeronlaştırmaya hayır", "Taşeron istemiyoruz" sloganları atıldı. Alkışlar ve ıslıklarla işverenin SASA işçilerine ve örgütlülüğe yönelik saldırılarını protesto eden işçilerin yolu jandarmalar tarafından kesildi. Tüm engelleme çabalarına rağmen Beyaz İş Merkezi'ne yürüyen işçiler, taleplerini dile getirdiler.
Eylemler sürecek
Petrol-İş Adana Şube Başkanı Ahmet Kabaca, SASA'da sürekli işten atma, sendikasızlaştırma ve taşeronlaştırma saldırısının yaşandığını, bunlara karşı örgütlü güçlerini korumaya çalıştıklarını, gerekli mücadeleyi vermeyi sürdüreceklerini söyledi. Eyleme önceki gün 1000 işçinin aktif olarak destek verdiğini hatırlatan Kabaca, "Bundan sonra da işe giriş çıkışları geciktireceğiz. Arkadaşlarımızın talepleri kabul edilene ve sendikamızın yetkisi tanınıncaya kadar eylemlerimiz sürecek" dedi.
Sabancı işçi düşmanı
SASA'da 4 taşeron firmanın faaliyet yürüttüğünü, ama işverenlerin bu sayıyı artırmak istediğini belirten Kabaca, taşeron işçileri de örgütlemeye çalıştıklarını kaydetti. Yükleme bölümünün SASA'da en önemli yerlerden biri olduğuna işaret eden Kabaca, "SASA''nın can damarı, tüm ulaşım oradan sağlanıyor. İşverenler bizim örgütlü gücümüzün etkili olduğu alanları bitirmek istiyor" diye konuştu.
Sabancı'nın sürekli şov yaparak medyada ön plana çıktığını, halk arasında yanlış tanındığını belirten Petrol-İş Adana Şube Başkanı Ahmet Kabaca, işçileri 90 milyona çalıştırdığını, haklarını gasp ettiğini, sigortasız ve sendikasız çalıştırmak için her yola başvurduğunu anlattı.
Kursun amacı kıyım
Dün de sendika binasında toplanan işçiler, talepleri kabul edilinceye kadar çalışmayacaklarını bildirdiler. Taşeron işçiler, işverenin farklı işkollarında çalışan işçileri, açtığı kurslarda eğiterek kendilerini kapı dışarı edeceğini, çünkü sendikalı olduklarını vurguladılar.
İşçilerle birlikte basın toplantısı düzenleyen Ahmet Kabaca, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne aday olduğu bir süreçte örgütledikleri işçilerin üyeliklerinin kabul edilmediğine dikkat çekerek, "SASA'da 108 işçi arkadaşımız sendikamıza gelerek üye olmuştur. İşveren ise üyelikleri kabul etmeyerek, vurdumduymaz bir tavır içine girmektedir. Bununla da yetinmeyip olası bir işten atmaya karşı çalıştıracağı işçileri hazırlamak için kurs düzenlemektedir" dedi.
Kabaca, işçilerin onurluca "Ya üyeliğimizi kabul edin ya da işbırakırız" dediğini ve işbıraktıklarını ifade ederek, işverenin yasal olmayan bu girişimlerini şiddetle kınadıklarını ve işçileri sonuna kadar destekleyeceklerini bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

TÜMÖD'den YÖK ve TBMM'ye tepki

SONRAKİ HABER

Özel emeklilik fonuna
   Amerikan modeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...