21 Aralık 1999 22:00

Kamu emekçileri hükümeti protesto etti

KESK'in 2000 yılı bütçesine yönelik protesto eylemleri sürüyor. Büro Emekçileri Sendikası üyesi emekçiler, İstanbul, Ankara ve Mersin'de düzenledikleri...

Paylaş
Kamu emekçileri hükümeti protesto etti
KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikaları (BES) İstanbul, Ankara ve Mersin şubeleri, Meclis'te görüşülen 2000 yılı bütçesini ve kendilerine sefaleti reva görüp, kıyak emeklilik peşinde koşan milletvekillerini protesto ettiler.
KESK Genel Başkanı Siyami Erdem ve diğer genel merkez yöneticileri de, bir grup KESK üyesiyle birlikte taleplerini içeren bir mektubu, dün Taksim Postanesi'nden milletvekillerine postaladılar.
'Sadaka değil toplusözleşme'
İstanbul'da Vatan Caddesi üzerinde bulunan Maliye Sarayı'nda toplanan büro emekçileri, "Sefalete teslim olmayacağız", "Milletvekiline kıyak, emekçiye dayak, bu abluka dağıtılacak" ve "Sadaka değil, toplusözleşme" sloganlarıyla 2000 yılı bütçesine ve yüzde 15'lik memur maaş zammına karşı çıktılar.
BES İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Dursun Doğan, krizlerin faturasının işçilere, emekçilere ve küçük esnafa kesildiğini; hükümetin, tahkim, sosyal güvenlik yasası ve deprem vergisini krizi aşmanın yolu olarak gördüğünü söyledi. Ortalama bir kamu emekçisin ücretinin 120 milyon olduğunu söyleyen Doğan, aralık ayı rakamlarına göre yoksulluk sınırının 390 milyon lira olduğuna dikkat çekti. Doğan, emekçilere sefalet ücretini, mezarda emekliliği dayatanların Anayasa Mahkemesi'nin 8 kez iptal ettiği kıyak emekliliği istediklerini hatırlatarak, "Yoksulluk ve talan bütçesine, yüzde 15'lik sefalet artışına, ek vergi ve zamlara karşı hayır diyoruz" dedi.
Emekçiye sefalet, vekillere kıyak
BES Ankara 1 ve 2 No'lu Şube üyeleri de Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptılar. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylemde konuşan BES Ankara 2 No'lu Şube Başkanı Yusuf Uyan, egemenlerin kazanılmış sendikal haklara saldırılarının devam ettiğini vurguladı.
IMF'nin emriyle hazırlanan 2000 yılı bütçesinin, faizcileri, rantçıları ve bir avuç zengin zümreyi koruyan bir bütçe olduğunu belirten Uyan, özelleştirme ve işsizlik, yoksulluk ve talan olan IMF bütçesine karşı mücadele edeceklerini vurguladı. Ek vergi zamlarına, 2000 yılı bütçesine, sahte sendika yasasına, özelleştirmelere, tahkime, sürgün ve cezalara karşı "Artık Yeter" dediklerini söyleyen Uyan, bütün bu saldırılara karşı eylemlere devam edeceklerini vurguladı. Eylem, "Vekillere kıyak, emekçiye dayak bu abluka dağıtılacak", "Savaşa değil, emekçiye bütçe", "Sadaka değil, toplusözleşme", "IMF değil, üretenler yönetsin" sloganlarıyla sona erdi.
Vizite eylemine çağrı
Mersin'de de kuruluşunu ilan eden BES, dün İçel Defterdarlığı önünde gerçekleştirdiği eylemle yüzde 15'lik maaş artışını protesto etti. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylemde konuşan BES Mersin Şube Başkanı Gürsel Sığınır, kamu emekçilerinin talepleri için eylemlerine devam edeceğini ifade etti. İşten atılan Büyükşehir Belediyesi işçilerinin de katılarak destek verdiği eylem, perşembe günü yapılacak vizite eylemine ve cumartesi günü Nükleer Karşıtı Platform'un düzenlediği mitinge çağrı ile son buldu.
Eskişehir ve Çanakkale
KESK'e üye kamu emekçileri önceki gün, Eskişehir ve Çanakkale'de de faks eylemi yaptılar.
Eskişehir'de Merkez Postane önünde toplanan kamu emekçileri adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü İbrahim Akgün, IMF'nin istemlerine "hayır", halkın ihtiyaçlarına "evet" diyecek bir bütçe için meydanlarda olduklarını söyledi. Çanakkale'de Posta Müdürlüğü önünde toplanan memurlar adına konuşan KESK Dönem Sözcüsü Zeki Önder, Başbakanlık'a, bakanlara ve milletvekillerine faks çektikten sonra kitle dağıldı.
Siyasi partilere ziyaret
KESK İzmir Şubeler Platformu da alınan kararlar doğrultusunda siyasi partileri ziyaret ederek destek istedi. Önceki gün EMEP İzmir İl Örgütü'nü ziyaret eden KESK yöneticileri dün de FP, CHP, SİP ve ÖDP'yi ziyaret ettiler. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Telekom'da özelleştirmeye protesto
Haber-Sen üyeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Telekom hizmetlerinin özelleştirilmesine dair kanun tasarısına tepki gösterdi. Haber-Sen Ankara Şubesi üyeleri, dün Ulus Rüzgârlı Sokak'ta bulunan Telekom'un ek binası önünde bir eylem yaptı. "Telekom'un uluslararası tekellere satılmasına izin vermeyeceğiz" pankartının taşındığı eylemde bir konuşma yapan Haber-Sen Ankara Şubesi Basın Yayın Sekreteri Sevda Emer, bu tasarının yasalaşması durumunda iş güvenliğinin ortadan kalkacağını, örgütlenmelerin yok edileceğini kaydetti.
Emer, bu tasarının yasalaşması durumunda yüzde 51'i, 2004 yılına kadar devlette kalacak olan Türk Telekom'a, bu alanda faaliyet gösterecek özel kuruluşların ihtiyaç duyduğu her türlü altyapı hizmetlerini ücretli veya ücretsiz karşılama zorunluluğu getirildiğini, yatırımı devletin yapacağını, parayı da özel sektörün toplayacağını vurguladı. Türk Telekom Yönetim Kurulu'na personelin ücret ve statüleriyle istediği gibi oynama olanağının sağlandığında dikkat çeken Emer, "Bu alanda faaliyet gösterecek sermaye çevrelerine verdikleri hizmetlerin fiyatlarını istedikleri gibi belirleme ve az kârlı yerlere istemezlerse hizmet vermeme olanağı sağlanıyor" dedi.
Emer, Posta İşletmesi'ne Türk Telekom'un yüzde 40'a yakını aktarılarak, posta alanına yatırım yapılıp, çok kârlı hale getirilip özelleştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
İşçisiyle, memuruyla tüm çalışanların bu tasarıya karşı durmasını isteyen Emer, Türk Telekom'u satın almak isteyenlere seslenerek, "Dikensiz gül bahçesi bulamayacaksınız. Bizi çiğnemeden işyerimize giremeyeceksiniz" dedi.
Sık sık, "Özelleştirmeye hayır", "MAI, MIGA, tahkim kahrolsun emperyalizm", "IMF defol, bu memleket bizim", "Emekçiler el ele, genel greve", "Direne direne kazanacağız" sloganlarının atıldığı eylem alkışlarla son buldu.
ÖNCEKİ HABER

Irkçı öğretmen istemiyoruz

SONRAKİ HABER

Dramatik müziğin bestecisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...