21 Aralık 1999 22:00

Asgari ücret 24 Aralık'a kaldı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu dünkü toplantısında da asgari ücreti belirleyemedi. Uzlaşma sağlanamaması üzerine...

Paylaş
Asgari ücret 24 Aralık'a kaldı
Altıncı toplantısını dün yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu (AÜTK), asgari ücreti yine belirleyemedi. Asgari ücret böylece 24 Aralık'ta yapılacak olan toplantıya kaldı. DİE'nin herhangi bir rakam getirmediği öğrenilirken, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Salih Kılıç, rakamın cuma günü yapılacak toplantıda da çıkmayacağı kanatinde olduğunu söyledi.
AÜTK toplantısında TİSK ve Türk-İş'in talepleri gündeme geldi. TİSK'in toplusözleşme yapılan yerler ile yapılmayan yerlerde ayrı, 16 yaş altı, 16-25 arası ve 25 yaş üstü olmak üzere yaşa göre de üç ayrı asgari ücret belirlenmesi isteği yönetmeliğe aykırı olduğu için TİSK'in muhalefetine rağmen oylanmadan reddedildi. Aynı şekilde Türk-İş'in asgari ücretin net ödenmesi ile ailenin temel alınması önerisi de kabul görmedi.
TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler, TİSK'in muhalefetine rağmen, işverenlerin ve kendi adına çalışanların besin içi ve dışı hesaplamalara dahil edildiğini belirterek, bugüne kadar yapılan asgari ücret hesaplamalarının yanlış olduğunu iddia etti. Türk-İş'in asgari ücretin net ödenmesi talebini de değerlendiren Pirler, "Asgari ücret zaten yanlış ve yüksek belirleniyor. Bunun nete çevrilmesi uygun değildir" dedi.
Pirler, işçi ve işveren vergilerinde ortak bir indirim uygulanması konusunda işveren ve işçi kesiminde ortak bir kanı olduğunu, toplantıda da temenni kararı çıkarıldığını belirterek, Asgari Ücret Tespit Yönetmeliği'nin değiştirilmesi için çalışmaların başlayacağını kaydetti.
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Salih Kılıç ise, asgari ücretin tespiti konusundaki ilkelerin belirlendiğini söyleyerek, belirlenen ilkeler doğrultusunda rakamın çıkarılacağını, ancak cuma günü yapılacak toplantıda asgari ücretin çıkmasını beklemediğini dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

Vergi iadesi kuşa döndü

SONRAKİ HABER

Urfa zirai donatımda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...