20 Aralık 1999 22:00

Bütçe ve kıyak emeklilik protesto edildi

Hükümetin kamu emekçilerine dayattığı sefalet ücreti ve "kıyak emeklilik", İstanbul ve Ankara'da işçi ve emekçiler tarafından protesto edildi.

Paylaş
Bütçe ve kıyak emeklilik protesto edildi
Yoğun tepki üzerine 'şimdilik' dondurulan kıyak emeklilik yasası ve kamu emekçilerine 2000 yılı bütçesinde öngörülen yüzde 15'lik zam, İstanbul ve Ankara'da yapılan eylemlerle protesto edildi.
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeleri Platformu (İİSŞP) ve KESK İstanbul Şubeleri Platformu tarafından Büyükşehir Belediyesi önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Eğitim-Sen İstanbul 4 No'lu Şube Başkanı Ahmet Korkmaz, kamu emekçilerine gelince olmayan kaynağın, milletvekillerine gelince nasıl artıverdiğine dikkat çekerek, "23 Aralık Perşembe günü ülke çapında hizmet üretimini durduracağız ve alanlarda hükümetin yüzünü teşhir edeceğiz" dedi.
Türk-İş 1. Bölge Başkanı Faruk Büyükkucak da kamu emekçilerinin mücadelesine destek vermeye devam edeceklerini belirterek, Meclis'teki milletvekillerinin, söz konusu olan kıyak emeklilik olduğunda görüş ayrılıklarını bir kenara bıraktıklarını ve yasanın 15 dakikada alt komisyondan geçtiğine dikkat çekti. Hükümetin ABD ile yaptığı gizli anlaşmalar doğrultusunda hareket ettiğini söyleyen KESK Genel Sekteri Sevil Erol ise, emekten yana siyasi partilerin ve sendikaların kamu emekçilerinin mücadelesine destek vermeye devam etmelerini istedi. "Yaşasın sınıf dayanışması", "İşçi, memur el ele, genel greve" gibi sloganların atıldığı açıklama, perşembe günü yapılacak olan vizite eylemlerine katılım çağrısıyla sona erdi.
Eyleme, DİSK'e bağlı Gıda-İş İstanbul Şube Başkanı Seyit Aslan, Nakliyat-İş Temsilcisi Ayhan Erkan, Emekli-Sen Avrupa Yakası Temsilcisi Bekir Arda ile Emeğin Partisi Genel Başkanı Yardımcısı Memet Kılınçaslan, İstanbul İl Başkanı Cevriye Aydın ve üyeleri de destek verdi.
'Sağlığa bütçe'
Ankara'da sağlık emekçileri 2000 yılı bütçesinden sağlığa ayrılan yüzde 2.3'lük payı protesto ederek, herkese parasız, eşit sağlık hizmeti talep ettiler. Yakalarında "Sefalete teslim olmayacağız" kokartlarıyla Sakarya Caddesi'nde toplanan bir grup sağlık emekçisine seslenen SES Ankara Şube Başkanı Kemal Yılmaz ve TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu, tercihlere bakıldığında 2000 yılı bütçesinin kimler lehine kullanılacağının görüleceğini söylediler. Sağlık üzerinde oynanan oyunlara dikkat çeken konuşmacılar, bundan sonra herkesin cebindeki para kadar sağlık hizmetinden yararlanma hakkına dikkat çektiler. SSK'nın sağlık hizmetlerinin satışının altyapısının da oluşturulmaya başlandığına dikkat çekilen eylem, alkış ve sloganlarla sona erdi.
Kıyak emekliliğe tepki
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Ankara 1 ve 2 No'lu Şube üyeleri de dün Ankara Defterdarlığı önünde basın açıklaması yaparak, yoksulluğun ve sefaletin kader olmadığını belirttiler. "Kıyak emeklilik saltanatına hayır", "Zafer direnen emekçinin olacak" ibareli dövizlerin taşındığı eylemde konuşan BES Ankara 2 No'lu Şube Başkanı Yusuf Uyan, "Emekçilere, sefalet ücretini, 'mezarda emekliliği' dayatanlar, kendilerine Anayasa Mahkemesi'nin 8 kez iptal ettiği 'Kıyak Emeklilik' yasasını çıkarma girişiminde bulunma cüretkârlığını gösterebilmektedirler" dedi. Uyan, yoksulluk ve talan belgesi olan 2000 yılı bütçesine, yüzdelik zamlara, ek vergi zamlarına, sahte sendika yasasına, özelleştirmelere, tahkime, sürgün ve cezalara karşı "artık yeter" dediklerini vurguladı. "Vekile kıyak, emekçiye dayak; bu abluka dağıtılacak", "IMF değil, üretenler yönetsin", "Sadaka değil, toplusözleşme", "Tahkim vatana ihanettir" sloganlarının atıldığı eylem, bugün saat 12.45'te Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü önünde yapılacak basın açıklamasının duyurusu ile sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

Durmuş'un kadrolaşmasına

SONRAKİ HABER

Taşeronlaştırmaya karşı güçbirliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...