20 Aralık 1999 22:00

Üniversite piyasaya çıkıyor

YÖK'le birlikte yeni bir döneme giren "ünirversite-sermaye" iç içeliği, ete kemiğe bürünüyor.

Paylaş
Üniversite piyasaya çıkıyor
Yıllardır devam eden "üniversite-sermaye" iç içeliği politikasında bir adım daha atan YÖK, taşradaki üniversiteleri, "2000'li yıllardaki gelişmelere ayak uydurabilinmesi ve yükseköğretimdeki eğitim kalitesinin artırılması" kılıfıyla sermaye çevreleri için yeni bir pazara dönüştürmeye hazırlanıyor.
"Yükseköğretimde Altyapı Geliştirme Projesi" adıyla sunulan çalışma kapsamında, 50 meslek yüksekokulu, 9 teknik eğitim fakültesi, 20 mühendislik-mimarlık fakültesi ile 23 fen-edebiyat fakültesine dokunulacak.
YÖK, faturasını 300 milyon dolar olarak belirlediği projesinden "ihracata yönelik endüstri dallarında ihtiyaç duyulan nitelikte insan gücü" yetiştirmeyi ve 'eğitim-iş dünyası işbirliğini' kurmayı düşünüyor.
Masraflar yurtdışından karşılanacak
YÖK, taşra üniversitelerinin neye hizmet etmesini istediğini açıkladı. Genellikle ÖSS'ye hazırlanmak için milyarları olmayan emekçi çocuklarının puanı düşük olduğu için gitmek zorunda olduğu taşra üniversitelerinde okuyan öğrenciler bu projeyle 'nitelikli işgücü' haline getirilmek isteniyor. YÖK'ün, "Yükseköğretim Altyapı Geliştirme Projesi" olarak kamuoyuna sunduğu bu proje kapsamında taşra üniversitelerine bağlı 50 meslek yüksekokulu, 9 teknik eğitim fakültesi, 20 mühendislik-mimarlık fakültesi ve 23 fen-edebiyat fakültesinde çalışmalar yapılacak. YÖK müfredat, personel, donatım ve endüstri ile ilişkileri geliştirme alanlarında yürüteceğini söylediği bu 'hesaplı' projesinin maliyeti olan 300 milyon doları ise yurtdışından alınan kredilerle karşılayacağını söylerken, bu kredilerin kimin cebinden para çalınarak geri ödeneceğini söylemiyor. Bu da üniversite harç fiyatlarında kayda değer artışlar olacağını haber ediyor.
'Geliştirilmesi' düşünülen bölümler
YÖK 2000 projesi kapsamında, meslek yüksekokullarında elektrik, endüstriyel elektrik, inşaat, otomotiv, bilgi işlem teknolojileri, haberleşme, endüstriyel otomasyon ve mekatronik, makine, bilgisayarlı tasarım ve üretim, gıda teknolojisi, büro yönetimi ve sekreterlik, tekstil, turizm ile teknik; eğitim fakültelerinde elektrik, otomotiv, yapı, bilgisayar ve elektronim öğretmenliği; mühendislik- mimarlık fakültelerinde elektrik-elektronik, makine, inşaat, bilgisayar ve tekstil mühendisliği; fen- edebiyat fakültelerinde matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerinin 'geliştirilmesine' yönelik programlar oluşturulacak. YÖK yine proje kapsamında meslek yüksekokulları ile teknik eğitim fakültelerinde televizyon, radyo ve video konferans yöntemlerini içeren uzaktan eğitim birimlerinin oluşturulmasını düşünüyor. YÖK'ün amacını açık açık 'üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi ve kalite güvence sisteminin kurulmasını' olarak söylediği projesinin uygulama süresi projeye göre üç yıl. Bu kapsamda meslek yüksekokulları için 180, teknik eğitim fakülteleri için 60, mühendislik- mimarlık ve fen-edebiyat fakültelerinde ise 30'ar milyon dolar harcanacak.
ÖNCEKİ HABER

TÜSİAD'dan tekelleşme çağrısı

SONRAKİ HABER

'Bir faili meçhul yapalım da şenlenelim!'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...