19 Aralık 1999 22:00

Diyarbakır Şehir Tiyatrosu

   yeniden kapalı gişe

Paylaş
Diyarbakır Şehir Tiyatrosu
    yeniden kapalı gişe
Mehmet Aslanoğlu
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir tiyatrosu 4,5 yıl aradan sonra "Silvanlı Kadınlar" oyunuyla sahne alıyor.
1990 yılında kurulan Şehir Tiyatrosu 1995 yılına kadar ancak yaşayabildi. Kapatıldığı yıla kadar; "Atçalı Kel Mehmet", "Öç-Ana", "Midas'ın Kulakları", "Carrar Ana'nın Sırları", "Gönül Avcısı", "Çıkmaz Sokak", "Bir Umut İçin", "Kadınlar da Savaşı Yitirdi", "Hadi Öldürsene Canikom", "Ölümüne Yaşamak", "Kuralla Kuraldışı"," Köşe Kapmaca", "Bekçi Murtaza", "Mem û Zin" adlı oyunları sergiledi.
1995 yılının Kasım ayında RP'li belediye tarafından kapatılan tiyatro HADEP'in başa gelmesiyle 24 Kasım '99'da tekrar açıldı. 4,5 yıl RP/FP'nin sanat düşmanı politikaları nedeniyle kapalı kalan Şehir Tiyatrosu "Silvanlı Kadınlar" oyunuyla tekrar sahne alarak hızlı bir giriş yaptı. Önümüzdeki 4-5 haftanın biletlerinin şimdiden satıldığı oyunun ve Şehir Tiyatrosu'nun Genel Sanat Yönetmeni Mete Ayhan 4,5 yıl boyunca Şehir Tiyatrosu'nun RP/FP'nin yanlı sanat anlayışının kurbanı olduğunu belirterek "Bu dönemde Diyarbakır'da sanat politikası diye bir şeyden söz etmek mümkün değil, bu nedenledir ki tiyatromuzun kapatma karşısındaki tüm çabalarımız sonuçsuz kalmıştır" diyor.
Dört buçuk yıllık tahribatı yeni onarmaya başladıklarını belirten Ayhan, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Şu an belediye başkanımız Feridun Çelik'in de desteğini alarak tiyatroyu yeniden yapılandırmaya ve işler hale getirmeye çalışıyoruz. RP dönemindeki baskıların etkisini böyle tedavi etmeye çalışıyoruz."
Mardin'de "gelenek ve göreneklere aykırılık" gerekçe gösterilerek sahnelenmesi engellenen "Silvanlı Kadınlar" oyunun yönetmeni Mete Ayhan, "Bu oyunu yasaklamak için gösterilebilecek son gerekçedir" diyerek şaşkınlığını ifade ediyor.
Mete Ayhan'ın tiyatro serüveni de Şehir Tiyatrosu gibi 1990'lara dayanıyor. Tiyatroya bu yılda İzmir Konak Bld. Amatör Tiyatrosu'nda başlayan Ayhan, Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Ana Bilim Dalı Oyunculuk Anasanat Dali'na bölümünde eğitim görmüş.
1996 yılında AST'de profesyonel oyuncu hayatına atılan Ayhan TRT'nin çeşitli program va dizilerinde de rol almış. Aynı zamanda şiir, deneme, oyun ve kısa film çalışmaları da sürdüren Ayhan, önümüzdeki dönem planlarını şöyle anlattı: "1999-2000 yılında Şehir Tiyatrosu yeniden açılırken ilk oyunumuz İsmail Kaygısız'ın yazmış olduğu "Silvanlı Kadınlar" oyunu oldu. Sadece Diyarbakır'da değil tüm ülkeden ilgi ve destek görmekteyiz. Bu da bizi mutlu etti. Fakat şimdi işimiz iki kat daha zor. Biz kendimize bu yükü kaldırma açısından inanıyoruz. Bu inançla Ariel Dorfman'ın 'Ölüm ve Kız' adlı oyununun provalarına başladık. Şubat ayı başında bu oyunu izleyicilerimize açacağız. Daha sonra da Cuma Baykara'nın 'Günaydınlara Uyanmak' ve Ahmed Arif'in hayatı üzerine birer oyun hazırlamaya çalışacağız."
ÖNCEKİ HABER

400 kışlık çadır kayıp

SONRAKİ HABER

Ankara Film Festivali'nde yarışmalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...